Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost semnat contractul pentru construcția drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Săptămâna viitoare urmează să înceapă lucrările

A fost semnat contractul pentru construcția drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Săptămâna viitoare urmează să înceapă lucrările

   
15.02.2019   1434 Accesări  

Contractul pentru lucrările de construcţie a drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a fost semnat astăzi, în prezenţa directorului ADR Sud, Maria Culeșov, a primarului satului Sadaclia, Vasile Baciu, şi a antreprenorului general - SC „Acit-Trans" SRL, reprezentată de directorul acesteia, Gheorghe Negură

Valoarea contractului semnat este de 8 milioane 924 170,22 de lei, iar perioada de execuţie a lucrărilor - de șapte luni. Garanţia lucrărilor este pentru o durată de cinci ani. 

Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni, care urmează a fi reparat capital, va avea o lungime de 6 km. Grație modernizării acestuia, va fi îmbunătățit accesul către sfântul lăcaș a unui număr de peste 30 de mii de cetățeni, dintre care circa 29 de mii sunt locuitori ai raionului Basarabeasca, ceilalți find din raioanele Cimișlia, Leova etc.

"Semnarea acestui contract este o mare bucurie și un eveniment important pentru noi. Dar mai ales pentru credincioșii care, pentru a ajunge la mănăstire, sunt nevoiți să parcurgă un drum destul de anevoios atât vara, pe arșiță, dar mai ales pe timp de ploaie și iarna, când acest drum devine practic impracticabil", a declarat Maria Culeșov, directorul ADR Sud, specificând că în doar câteva zile urmează să înceapă lucrările.

Totodată, șefa ADR Sud a punctat asupra faptului că, în anul curent, pentru implementarea proiectului dat va fi alocată suma de 6,613,205.43 lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Efectuând în aceeași zi o vizită la mănăstire, Maria Culeșov și Gheorghe Negură au stat de vorbă cu Părintele Filaret, preot duhovnic la Mănăstirea Chistoleni. Împreună, au străbătut, în lung, cei circa 6 km de drum prin câmpie, pe care acum se circulă cu dificultate, dar care urmează a fi construt temeinic în această primăvară.

"Clar că este binevenit drumul. Va fi o mare ușurare pentru creștinii care, de ani de zile, vin încoace să se roage pentru mântuirea lor, găsindu-și liniştea sufletească în rugile adresate lui Dumnezeu. Căci, ați văzut și singuri, când plouă, e foarte urât. Iar cu ocazia reabilitării și modernizării acestui drum, mă gândesc că vor veni și mai mulţi oameni de bună credință la mănăstire", a menționat Părintele Filaret.

Antreprenorul Gheorghe Negură a promis ca, începând cu ziua de mâine, să aducă la fața locului muncitorii și toată tehnica necesară. De asemenea, el și-a asumat angajamentul să construiască acest drum cu mult inainte de termenul stabilit în contractul de antrepriză.

Se estimează, că modernizarea drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni va facilita accesul turiștilor spre acest obiectiv turistic de interes local și national, dar și va contribui la sporirea atractivității turistice a zonei, contribuind la faptul ca sus-menționatul lăcaș sfânt să fie inclus în rutele turistice internationale.

Mănăstirea Chistoleni este unul dintre cele mai vechi lăcașe sfinte din Sudul țării. Situată la 90 km de Chișinău și la circa 6 km de satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1932 de Înalt Prea Sfinţitul Gurie (Grosu), Mitropolit al Basarabiei.

În anul 1942 din cauza războiului, mănăstirea a fost transformată în inchisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950 pe teritoriul mănăstirii, a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate.

În această perioadă, mănăstirea a fost distrusă până în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite câteva ferme. În anul 1997 cînd s-a redeschis, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică. În primăvara anului 1997 mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni".