Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cahul va avea loc un seminar regional privind elaborarea și implementarea planurilor și măsurilor privind eficiența energetică

La Cahul va avea loc un seminar regional privind elaborarea și implementarea planurilor și măsurilor privind eficiența energetică

   
13.02.2019   963 Accesări  

Agenția pentru Eficiență Energetică, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene și proiectul "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), anunță desfășurarea unui seminar regional cu tematica "Planurile locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE) - instrument eficient pentru planificarea și atragerea finanțării pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică în municipalități".

Seminarul se desfășoară în cadrul proiectului „Sprijin pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova" (STARS) , finanțat de UE, și urmeză să aibă loc în data de 27 februarie, în incinta Consiliului Raional Cahul, care se află pe adresa Piața Independenței 2, cu începere de la ora 11.00.

În cadrul seminarului va fi prezentată experiența internațională în elaborarea și implementarea planurilor și măsurilor privind eficiența energetică, importanța PLAEE pentru atragerea finanțării în vederea implementării proiectelor privind eficiența energetică în municipalitățile din Moldova, precum și exemple de bune practici ale raioanelor din regiunea de dezvoltare sud, care au elaborat  planuri locale de acțiune privind eficiența energetică și au reușit să atragă finanțare pentru implementarea proiectelor în domeniul respectiv.

Noua lege privind EE, adoptată la 19 iulie 2018, impune autorităților administrației publice locale obligația de a contribui la realizarea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice și de a promova eficiența energetică locală. Legea prevede obligația autorităților administrației publice locale, și anume a raioanelor, de a elabora și aproba planurile locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE).

PLAEE nu reprezintă doar o obligație, ci și un instrument eficient care ajută la monitorizarea și analizarea cum și când resursele energetice și banii sunt folosiți / cheltuiți de municipalitate, pentru a stabili prioritățile în care investițiile făcute ar aduce cea mai mare economie de energie și bani precum și la cerințele legate de climatul interior, etc.

PLAEE sunt, de asemenea obligatorii, reieșind din faptul că sunt solicitate de finanțatori, deoarece dau încredere că deciziile de investiții sunt bine justificate și se bazează pe o analiză amănunțită a situației actuale. Seminarul dat vă va ajuta la înțelegerea procesului de elaborare a PLAEE.

Sunt invitați câte 2-3 reprezentanți din fiecare raion pentru a participa la seminar. Publicul țintă sunt managerii energetici municipali și specialiștii responsabili pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, agențiile de dezvoltare regională, precum și oficiile regionale CALM.

Pentru a confirma participarea, vă rugăm să completați formularul de înregistrare, pe care îl găsiți mai jos, și să-l expediați în adresa dlui Sergiu DRANGOI, vicepreședinte al raionului Cahul, la următoarea adresă de e-mail - sergiu.drangoi@aee.md sau să sunați la nr. de tel. (079706457) pentru a vă înregistra participarea la seminar.

_Agenda/Formular de participare_