Prima   -  Presa   -  Noutăți - Comisia regională în domeniul Alimentare cu apă și canalizare s-a întrunit în ultima ședință din acest an

Comisia regională în domeniul Alimentare cu apă și canalizare s-a întrunit în ultima ședință din acest an

   
15.12.2018   2188 Accesări  

Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare (CRS/AAC) din Regiunea de Dezvoltare Sud, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), s-au întrunit vineri, 14 decembrie, la Leova, în cadrul celei de-a patra ședințe.

La eveniment au mai participat exponenți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei (GIZ) și specialiști din cadrul ADR Sud.

În deschidera ședinței, copreședintele CRS AAC, Ion Gudumac, a salutat prezența și le-a vorbit oaspeților despre experiența raionului Leova în implementarea măsurilor de modernizare a infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare și a serviciilor publice prestate populației. Președintele raionului Leova a declarat că își dorește și speră ca, pe viitor, comisiile create în cadrul CRD Sud să fie mai eficiente și să-și atingă obiectivele propuse. De asemenea, Ion Gudumac s-a arătat deschis sa coopereze cu celelalte raioane din Regiunea de Dezvoltare Sud în vederea schimbului de bune practici în sectorul de aprovizionare cu apă și și canalizare.

În cele ce urmează, despre activitatea CRS AAC realizată în decursul anului 2018, crearea și funcționarea platformei de comunicare pentru membrii CRD Sud și CRS a relatat Natalia Dubalari, secretar al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud și al Comisiilor Regionale Sectoriale.

La rândul său, Andrei Popușoi, șeful Secției management proiecte din cadrul ADR Sud, a informat prezență despre implementarea proiectelor investiționale în sectorul AAC, finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și din alte surse în perioada anului 2018.

Consultantul național superior GIZ, Angela Dumitrașco, a abordat subiectul ce ține de rolul CRS în monitorizarea implementării acțiunilor Strategiei de Dezvoltare Regională Sud în domeniul AAC.  

Iar Valeriu Porubin, manager local al proiectului MSPL AAC în raionul Leova, s-a referit la metodele practice de implementare a conceptului de regionalizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CRS/AAC au aprobat planul de activitate al Comisiei pentru anul 2019.

După ședință, membrii CRS/AAC au efectuat o vizită în teren pentru a se documenta în ceea ce privește funcționarea stației de captare a apei din râul Prut și a stațiilor de repompare, construite în cadrul măsurii investiționale "Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" din cadrul proiectului MSPL/AAC Leova, implementat cu suportul Guvernului Federal al Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională şi cu implicarea Consiliului raional Leova, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

De asemenea, membrii CRS AAC au văzut cum arată și cum funcționează actualmente Stația de tratare a apei din râul Prut reabilitată în cadrul aceleiși măsuri investiționale și s-au documentat cum fucționează operatorul "Apă-Canal" Leova, care dispune de infrastructură modernă de contorizare a apei, prin implementarea sistemului de citire a datelor la distanță SCADA.

Reamintim că CRS AAC a fost constituită prin Decizia nr.2/03 din 29 iunie 2017 a CRD Sud. În cadrul aceleiași ședințe, CRD Sud a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea  Comisiei este asigurată de ADR Sud, cu susținerea proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). 

În activitatea sa, CRS AAC dezbate proiecte de decizii, elaborând, totodată, recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate în cadrul ședințelor CRD Sud. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul AAC, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.