Prima   -  Presa   -  Noutăți - Astăzi, 15 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Reciclării

Astăzi, 15 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Reciclării

   
15.11.2018   123 Accesări  

Astăzi, la nivel internațional este marcată ,,Ziua Reciclării". În contextul acestui eveniment ecologic, se desfășoară diferite activitatăți, campanii de informare, ce au drept scop motivarea populației de a utiliza produse reciclate și de a participa activ în procesul de reciclare. 

Este important de remarcat că Ziua Reciclării are ca scop implicarea comună a oamenilor din întreaga lume față de necesitatea conservării celor șase resurse primare: apă, aer, cărbune, petrol, gaze naturale și minerale. De asemenea, în această zi, oamenii sărbătoresc și puterea celei de-a șaptea resursă - respectiv, produsele pe care le reciclăm în fiecare zi.

În țara noastră, cu această ocazie, organizațiile de mediu vor desfășura o serie de manifestări. Printre care: acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde. În acest context, instituțiile subordonate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cum ar fi Inspectoratul Ecologic de Stat, organizează ora ecologică cu tematica ,,Nimic nu trebuie să se arunce, totul trebuie reciclat".

Reciclarea este importantă, atât pentru păstrarea mediului sănătos, cât şi pentru reintroducerea în circuitul economic a unor materiale, care devin din ce în ce mai greu de găsit. Reciclarea presupune separarea, colectarea şi depozitarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi.

Iată care sunt beneficiile reciclării:

  • reciclarea reduce considerabil cantitatea deşeurilor ce trebuiesc depozitate în gropi de gunoi;
  • fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci;
  • energia recuperată când reciclăm un pahar de sticlă poate alimenta un bec pentru 4 ore;
  • reciclarea reduce numărul de agenţi poluanţi din aer şi apa;
  • reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizată prin extragerea şi prelucrarea minereurilor;
  • se foloseşte cu 95% mai puţină energie pentru reciclarea aluminiului faţă de cea necesară producerii din materii prime (60% în cazul oţelului, 40% în cazul hârtiei, 70% pentru plastic şi 40% pentru sticlă);
  • reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale precum lemn, apa şi minereuri;
  • previne distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversităţii şi previne eroziunea solului.

În Republica Moldova anual se produce un milion de tone de deșeuri, în prezent sunt autorizați 36 de operatori specializați în domeniu colectării și reciclării deșeurilor, dintre aceștia 18 se ocupă doar de reciclare.