Prima   -  Presa   -  Noutăți - Circa 35 de brutari și patiseri au fost instruiți de italieni în cadrul cursurilor de formare profesională și au obținut certificate de calificare

Circa 35 de brutari și patiseri au fost instruiți de italieni în cadrul cursurilor de formare profesională și au obținut certificate de calificare

   
12.11.2018   519 Accesări  

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, a fost  finalizat cel de-al treilea curs de formare profesională pentru brutari/patiseri, desfășurat în Regiunea de Dezvoltare Sud  cu suportul ADR Sud, al companiei "Green Projects" SRL și al unui grup de antreprenori italieni.

Prezenți la eveniment au fost reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Claudio Li Calzi - managerul companiei „Green Projects" SRL, Giovanni Meli - profesor italian cu renume, precum și absolvenții instruirilor.

În decursul unei săptămâni, cursanții au învățat măiestria și arta fabricării aluatului de la unul dintre cei mai iscusiți profesori din Italia, cu o experiență de 25 ani în domeniu. În această perioadă, ei au cunoscut procesul tehnologic de preparare a diverselor tipuri de pâine, grisine, chifle, baghete, pizza, focaccia, tipuri de biscuiți, tarte dulci la cuptor etc.

Absolvenții celui de-al treilea curs sunt atreprenori din municipiul Cișinău și raioanele Basarabeasca, Cahul, Cimișlia și Ștefan Vodă, persoane angajate în acest domeniu și, nu în ultimul rând, persoane care își doresc să dezvolte o afacere în această sferă.

Olesea Cebotari, administratoare de restaurant, municipiul Chișinău: "Mai bine de 10 ani activez în domeniul alimentației publice, administrez locații și restaurante în municipiul Chișinău. Cu toate acestea, la cursul dat am primit noi cunoștințe, noi abilități, noi tehnici de a lucra cu aluatul și noi pași, pe care, la toate cunoștințele mele pe care le am și la tot ce se predă în Republica Moldova, nu am știut că sunt bine de urmat. Așa, bunăoară, am însușit noi tehnici de a lucra cu drojdia, de a folosi cât mai puțină drojdie la producerea pâinii. Ceea ce este foarte important pentru sănătatea noastră și pentru viitorul nostru din perspectiva de a consuma un  produs sănătos, de a avea și noi, moldovenii, cultura italienilor de a mânca puțin, dar calitativ, sau de a combina corect alimentele între ele. Personal, sunt încântată. A fost un curs complex, dar grație calităților profesionale și personale ale profesorului, am reușit să învăț multe lucruri noi într-un timp foarte restrâns. Și sper că voi reuși împreună cu cei cu care intenționez să-mi dezvolt afacerea, să fabric un produs gustos și calitativ la noi acasă".

Alina Răileanu, tânără antreprenoare, or. Basarabeasca: "Am venit pentru a doua oară să particip la aceste cursuri, pentru că intenționez să inaugurez în curând o sală de ceremonii în localitatea de baștină și vreau să pot propune clienților mei nu doar servicii de calitate, ci și o alimentație sănătoasă. Am reușit să cunosc multe persoane care se ambiționează aici, acasă, să-și găsească un rost și să facă ceva bun. Am avut ce învăța de la fiecare. Dar, mai ales, mă bucur că am reușit să fur câte ceva din tainele brutarilor renumiți din Italia, țara care se poate mândri astăzi cu o tradiție și experiență bogată în fabricarea pâinii."

Vera Caraion, brutar, s. Olănești, r-l Ștefan Vodă: "Niciodată nu e târziu să înveți. De aceea, la ai mei 52 de ani, activând în cadrul brutăriei din localitate, am decis să vin la aceste cursuri pentru a mă familiariza cu noi tehnologii de fabricație a pânii. Dat fiind faptul că întreprinderea în cadrul căreia activez intenționează să diversifice asortimentul de pâine și produse de panificație."

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, le-a înmânat cursanților certificate de calificare, aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

"Mă bucur să văd că acest proiect, pe care l-am inițiat în cadrul unui parteneriat stabilit, acum câțiva ani în urmă, cu Provincia di Novarra din Italia, este unul viu și foarte necesar. Mai ales pentru cei care doresc să inițieze o afacere în domeniu. Pentru că astăzi, când toată lumea caută să consume un produs sănătos, mai ales când vine vorba de pâinea noastră cea de toate zilele, care e nelipsită în alimentația fiecărei familii, este foarte important ca cei care o vor produce și se vor lansa pe piața Republicii Moldova, să cunoască tehnologiile moderne de fabricare a pâinii și a produselor de patiserie. Le doresc succese tuturor celor care au finalizat cursul și sper că ei vor putea aduce o contribuție importantă pentru prosperarea regiunii și țării lor", a declarat Maria Culeșov.

Totodată, șefa ADR Sud, a menționat că este foarte mulțumită să constate că ADR Sud notează în palmaresul activității sale un exemplu concret de colaborare între instituțiile italiene și cele moldovenești, precum și de realizare a unei sinergii dintre sectorul sectorul public și cel privat în scopul valorificării potențialului socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și impulsionării dezvoltării acesteia, cât și a Republicii Moldova în general.

Maria Culeșov a adresat un mesaj de gratitudine partenerilor din Italia, cât și tuturor celor care au susținut acest  proiect  și au contribuit la buna organizare și desfășurare a instruirilor, reușindu-se astfel crearea unui cadru de formare profesională și de susținere a agenților economici din Regiunea de Dezvoltare Sud, care activează în domeniul panificației și patiseriei.

La rândul său, Claudio Li Calzi, directorul companiei "Green Projects" SRL, a specificat că, în timpul apropiat, urmează să fie derulate alte proiecte noi în Regiunea de Dezvoltare Sud, cu suportul reprezentanților mediului de afaceri din Italia. Potrivit lui, în curând, în sud ar urma chiar să fie lansată o linie modernă de producere a pâinii și a produselor de panificație, înzestrată cu utilaj performant și brațe de muncă autohtone de calificare înaltă, înstruite în cadrul cursurilor de formare profesională.

Cursurile de formare profesională pentru brutari și patiseri au avut loc în cadrul proiectului „NON SOLO PANE", realizat în cadrul unui parteneriat stabilit între ADR Sud, antreprenorul italian Albino Irali și compania „Green Projects" SRL.

Scopul proiectului "NON SOLO PANE" a fost de a spori competitivitatea economică a Regiunii de Dezvoltare Sud prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale în domeniul prelucrării și fabricării produselor făinoase.