Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cehia va susține ADR Sud în dezvoltarea unei planificări strategice inteligente

Cehia va susține ADR Sud în dezvoltarea unei planificări strategice inteligente

   
02.11.2018   1871 Accesări  

Astăzi, la sediul ADR Sud a avut loc o ședință de lucru cu participarea echipei de implementare a proiectului „Dezvoltarea regională a Republicii Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale cu utilizarea Sistemului Informațional Geografic (GIS)", finanțat de Guvernul Cehiei prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare (CzDA). Implementarea proiectului va fi realizată de către compania cehă GEOtest, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Scopul proiectului constă în utilizarea activă a tehnologiei GIS și folosirea datelor spațiale pentru planificarea intervențiilor în regiuni. Respectiv, până la finele anului 2020, se propune implementarea a cinci proiecte cu folosirea metodologiei noi, unde vor fi antrenați atât reprezentanți ai MADRM, ai Agențiilor de Dezvoltare, cât și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Jan Oprchal, managerul proiectului, șeful departamentului Managementul Apelor din cadrul organizației GEOtest, și-a exprimat deschiderea pentru colaborare eficientă pe parcursul implementării proiectului, dar și pentru posibilitatea de adaptare a unor componente ale proiectului la necesitățile concrete ale Regiunii de Dezvoltare Sud, cât și a specialiștilor implicați.

Pe parcursul anilor 2019-2021, ADR Sud va beneficia de asistență tehnică și consultativă din partea companiei cehe GEOtest, iar specialiștii motivați să asimileze noua tehnologie vor fi ghidați în utilizarea noilor metode în elaborarea planurilor regionale, dar și prezentarea grafică a unor proiecte concrete.

"Apreciem mult colaborarea cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare și ne exprimăm recunoștința pentru suportul acordat în identificarea oportunităților de diversificare economică și sporire a investițiilor în regiuni. Sperăm că rezultatele bune ale acestui proiect ne vor permite să trecem la un nivel mai avansat de implementare a proiectelor de dezvoltare regională. În acest fel, vom putea atrage investitori în Regiunea de Dezvoltare Sud", a menționat directorul ADR Sud, Maria Culeșov.

Proiectul „Dezvoltarea regională a Republicii Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale cu utilizarea Sistemului Informațional Geografic (GIS)" sprijină elaborarea unui cadru complet, eficient și obligatoriu pentru crearea și funcționarea infrastructurii naționale privind informațiile spațiale în Republica Moldova.