Prima   -  Presa   -  Noutăți - S-a dat startul elaborării documentației tehnice în cadrul proiectului "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca", finanțat de UE

S-a dat startul elaborării documentației tehnice în cadrul proiectului "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca", finanțat de UE

   
08.10.2018   411 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat, recent, o ședință de lucru în vederea inițierii lucrărilor de proiectare tehnică a măsurilor de eficientizare energetică a clădirii Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca. Aceasta după ce, la 12 septembrie a.c., ADR Sud, în calitate de instituție implementatoare, a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de proiectare investiții în domeniul creșterii eficienței energetice pentru instituția nominalizată, în valoare de 501 000, 00 lei, cu SRL "Arhideea-Grup" și beneficiarul proiectului - Consiliul Raional Basarabeasca.

La ședința de inițiere a lucrărilor de proiectare au participat Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Eugen Lupașcu, consultant regional la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Vera Ghimișli, specialist principal, sectia economie a Consiliului Raional Basarabeasca, Elena Gurin, directorul LT "Matei Basarab", Grigore Retiș, expert al Departamentului de Construcții GIZ din Germania, Vasilisa Gaibu, manager de proiect, în cadrul Consiliului Raional Basarabeasca, reprezentanții  companiei de proiectare "Arhideea-Grup" și alte persoane responsabile.

Elena Gurin, directoarea Liceului Teoretic "Matei Basarab", a salutat participanții  la ședință și a făcut o retrospectivă a procesului de elaborare și aprobare pentru finanțare a proiectului de eficientizare energetică a clădirii Liceului Teoretic "Matei Basarab".

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a specificat ca proiectul de eficientizare energetică a clădirii LiceuluiTeoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca este  unul nou și de o importanță rnajoră nu doar pentru ADR  Sud,, ci și pentru întreaga Regiune de Dezvoltare Sud, fiind implementat cu suportul Uniunii Europene, prin  intermediul GIZ.  Proiectul prevede inclusiv elaborarea documentației de execuție în domeniul EE.

Potrivit directorului ADR Sud, proiectul "Sporirea eficientei energetice a LT "Matei Basarab" din orasul Basarabeasca își propune să îmbunătățească accesul la servicii educaționale de calitate pentru personalul didactic și elevii instituțiilor de învățământ din raionul Basarabeasca.

În continuarea ședinței, Viorica  Cuțltaru, specialistă în cadrul Secției Management Proiecte a ADR Sud, a expus succint sarcinile care stau în fața proiectanților conform prevederilor termenilor de referință. Doamna Cuțitaru a enunțat că, în procesul de elaborare a documentatiei de proiect ADR  Sud va avea rolul de unitate de implementare..

La rândul său, Eugen Lupașcu, consultant regional GIZ, a atenționat antreprenorul și beneficiarul direct al investiției asupra prevederii în documentația de proiect a tuturor detaliilor relevante identificării unor soluții tehnice optime pentru atingerea rezultatelor scontate în cadrul implementării acestui proiect.

Nicolae Petrov, administratorul SRL "Arhideea-Grup", a informat asistența despre faptul că specialiștii companiei de proiectare au efectuat deja câteva vizite de documentare la obiect. În rezultatul acesteia, prima întrebare care necesită de a fi discutată și analizată, potrivit lui, ține de schimbarea târnplăriei Se  constată că  o  parte a tâmplariei este  schimbată, însă  aceasta nu corespunde cerințelor actuale ce țin de eficiența energetică  precum nu corespunde nici calitatea rnontării tâmplăriei.

În cele ce urmează, pentru a se documenta și a cunoaște mai bine starea tehnică a clădirii instituției educaționale care urmează a fi eficientizată din punct de vedere energetic, reprezentanții companiei de proiectare „Arhideea-Grup" au adresat o serie de întrebări managerului LT „Matei Basarab", dnei Elena Gurin, și au efectuat inspectarea detaliată a obiectului.

Proiectul de creștere a eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).