Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană și Guvernul Austriei vor oferi 6 milioane de euro pentru consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă în orașul Cantemir

Uniunea Europeană și Guvernul Austriei vor oferi 6 milioane de euro pentru consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă în orașul Cantemir

   
09.10.2018   17 Accesări   MADRM

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și autoritățile publice locale din orașul Cantemir au semnat, la 8 octombrie 2018, un Acord de Cooperare în vederea îmbunătățirii condițiilor de sanitație pentru cetățeni.

Conform documentului, Uniunea Europeană și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare vor aloca șase milioane de euro pentru realizarea proiectului "Consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale axată pe evacuarea în siguranţă a apelor uzate în orașul Cantemir". Proiectul prevede construcția unei stații moderne de epurare a apelor uzate, a unui sistem de colectare și canalizare a apelor uzate pe o distanță de circa 12 km, inclusiv a stațiilor de pompare. De asemenea, va fi optimizat sistemul existent de alimentare cu apă și vor fi dezvoltate capacitățile operatorului economic care oferă servicii în acest sens.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a precizat, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, că acest proiect de dezvoltare regională este unul extrem de important prin faptul că își propune să îmbunătățească condițiile de sanitație pentru circa 2500 de persoane din orașul Cantemir și să creeze un mediu sigur de epurare a apelor uzate. Totodată, oficialul a declarat că activitățile proiectului corespund obiectivelor Guvernului Republicii Moldova de alimentare cu apă și sanitație a localităților și le-a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat țării noastre.

Șeful Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Chișinău, Alexander Karner, și-a reconfirmat disponibilitatea de a susține țara noastră în contextul acțiunilor comune prevăzute de Strategia bilaterală de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020.

La rândul lor, autoritățile publice locale din orașul Cantemir au comunicat că oamenii așteaptă cu nerăbdare realizarea acestui proiect planificat încă în perioada anilor 90.

Semnatarii documentului au confirmat că vor depune eforturi ca activitățile proiectului să deruleze în timp și să nu fie admise întârzieri de lucrări.

Proiectul "Consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale axată pe evacuarea în siguranţă a apelor uzate în orașul Cantemir" urmează a fi finalizat în anul 2021.