Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană va finanța cinci proiecte din sudul țării privind aprovizionarea cu apă, servicii de canalizare și eficiență energetică

Uniunea Europeană va finanța cinci proiecte din sudul țării privind aprovizionarea cu apă, servicii de canalizare și eficiență energetică

   
02.03.2018   1073 Accesări  

Peste 64 de mii de cetăţeni din Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării vor beneficia de condiţii moderne de aprovizionare cu apă şi servicii de canalizare. Totodată, două instituţii şcolare din raioanele Leova şi Basarabeasca vor beneficia, graţie suportului Uniunii Europene, de proiecte de eficienţă energetică. În acest sens, Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova aproximativ 11,60 de milioane de euro.

Din cei 11,60 de milioane de euro, 7,3 milioane vor fi oferite pentru implementarea a trei proiecte de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare, care urmează a fi implementate în raioanele Leova și Cahul. Două proiecte de eficiență energetică, în valoare de circa 3,3 milioane de euro, vor fi implementate în orașele Leova și Basarabeasca.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Îar în ceea ce ține de măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate vizează îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui, eventual, la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Menționăm că bugetul total al Proiectului de țară "Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice", finanțat de Uniunea Europeană, este de circa 43 milioane Euro, iar implementarea acestuia este prevăzută până la finele anului 2020.  

Proiect dat este realizat în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).