Prima   -  Presa   -  Noutăți - Oportunități de finanțare pentru APL și ONG-uri din regiunea sud, oferite prin intermediul Programului de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu

Oportunități de finanțare pentru APL și ONG-uri din regiunea sud, oferite prin intermediul Programului de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu

   
08.02.2018   1198 Accesări  

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM), în colaborare cu GEF SGP Moldova și în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, au organizat, miercuri, 7 februarie, la Cimișlia, un atelier cu genericul „Iniţiative şi acţiuni locale pentru dezvoltare durabilă. Priorități SGP Moldova".

La atelier au participat exponenți ai APL de nivelele I și II din cele opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud, reprezentanți ai ONG-urilor, instituțiilor educaționale din Regiunea de Dezvoltare Sud și mass-media.

Evenimentul și-a propus drept scop consolidarea parteneriatelor dintre ONG și APL, inclusiv alți parteneri, precum instituții de învățământ superior, agenți economici etc., întru accesarea fondurilor SGP Moldova.

Totodată, dată fiind existența unui nivelul scăzut de abordări tematice asupra problemelor de mediu, atestate în ultimul timp mai ales din partea ONG-urilor, organizatorii au ținut să ofere o informație mai consistentă despre Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu, îndemnând organizațiile non-guvernamentale din raioanele de sud ale Republicii Moldova să lege parteneriate cu administrațiile publice locale și să prezinte împreună propuneri de proiecte care ar contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților.

"Experiența vastă acumulată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în procesul de implementare a proiectelor demonstrează că parteneriatele efective sunt cheia succesului. Altfel zis, cooperarea este esențială pentru dezvoltare. Iată de ce, atunci când vine vorba de atragerea investițiilor pentru soluțonarea problemelor locale, adinistrațiile publice trebuie să conștientizeze că organizațiile non-guvernamentale și organizațiile societății civile nu sunt de neglijat. Căci ele pot avea un rol efectiv în înțelegerea mai bună a necesităților și cerințelor comunității și trebuie să aibă o șansă de a-și îndeplini pe deplin responsabilitățile față de aceste comunități", a ținut să menționeze în cadrul evenimentului Maria Culeșov, directorul ADR Sud.

Maria Culeșov a exprimat încrederea că ONG-urile din Regiunea Sud vor fi, de acum încolo, mai active și vor coopera mai strâns cu APL-urile pentru a folosi oportunitățile pe care le oferă SGP Moldova și pentru a soluționa împreună problemele comunităților.

Participanții au aflat, așadar, în cadrul activității, despre oportunitățile pe care le oferă Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu Moldova, domeniile de interes ale acestuia și prioritățile SGP Moldova. În această ordine de idei, Anatol Râșină, coordonator național SGF Moldova, și Ala Camerzan, asistent programe, au descris cu lux de amănunte ciclul de proiect SGP Moldova, procedura de aplicare și de selectare a propunerilor de proiecte, modalitățile de cooperare și parteneriat pentru asigurarea cofinanțării în cadrul proiectelor GEF SGP Moldova, instrucțiunile de implementare și raportare etc., oferind, totodată, unele recomandări generale ce țin de documentarea unui proiect.

Pe finalul evenimentului, Lilia Curchi, redactor-coordonator la Revista "NATURA" şi directoare executivă la Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova, a adus la rampă mai multe exemple de proiecte implementate cu sprijinul SGP Moldova.

Precizăm că SGP este un program corporativ al GEF, implementat de PNUD și executat de UNOPS (Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect), care activează în 126 de țări. SGP Moldova a început finanțarea proiectelor în 2013. De atunci, acesta a înregistrat succese în ceea ce privește finanțarea şi oferirea suportului tehnic pentru mai mult de 12 proiecte susținute prin granturi.

Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu oferă granturi organizațiilor non-guvernamentale și organizațiilor din comunitate (ONG/OSC) din țările în curs de dezvoltare pentru a le permite să facă față provocărilor globale de mediu, în timp ce abordează necesitățile de dezvoltare durabilă. Motto-ul SGP este "acțiunea comunității cu impact global!". Suma maximă a grantuluiu alocat este de $50.000.

Deci, dacă reprezinți un ONG (organizație non-guvernamentală) sau OSC (organizație a societății civile) și ai o idee de proiect? Accesează acum Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF) și ia asistență financiară pentru proiectul tău!