Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agricultorii pot depune cereri de obținere a subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural

Agricultorii pot depune cereri de obținere a subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural

   
02.02.2018   1416 Accesări  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au dat startul campaniei de colectare a cererilor de obținere a subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În cadrul unei conferințe de presă, oficialii instituțiilor au vorbit despre detaliile perioadei de colectare a cererilor și  prioritățile de subvenționare. Astfel, până pe 31 octombrie 2018, producătorii agricoli care au investit în domeniu sunt așteptați la Oficiile teritoriale ale Agenției  pentru a depune cereri pentru subvenționare.

"Din 1 februarie și până pe31 octombrie anul curent, toți producătorii agricoli care au realizat investiții în perioada de referință sunt așteptați la Oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune cereri. Pentru anul 2018, în Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, sunt prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mil. lei.  Prioritar subvențiile din acest an vor fi oferite pentru modernizarea sectorului agricol și investițiile în acest sens, pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale și pentru dezvoltarea infrastructurii din mediul rural", a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul conferinței de presă.

Totodată, directorul AIPA, Nicolae Ciubuc a precizat că în acest an procesul de recepționare a dosarelor de subvenționare a început mai devreme decât în ceilalți ani, datorită îmbunătățirii cadrului legal  privind principiile de subvenționare a producătorilor agricoli.

"Subvențiile se acordă în baza unor documente de politici preconizate pentru o perioadă de cel puțin 5 ani. Astfel, noul cadrul legal adoptat, permite o planificare  eficientă  a activităților investiționale,  garantează existența Fondului, cu stabilirea anuală a mărimii acestuia, pentru următorii 5 ani, precum și stabilește domeniilor pasibile subvenționării. De asemenea, merită să menționăm că, începând cu anul 2018, 5% din mărimea totală a Fondului, vor fi acordate subvenții în avans, pentru proiecte inițiate de tineri și femei în afaceri. Tinerii fermieri și femeile-fermiere, agricultorii care vor investi în producția ecologică și asociațiile de fermieri vor fi facilitați", a subliniat  Nicolae Ciubuc.

În cadrul conferinței oficialii au comunicat că din suma totală alocată pentru acest an Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, circa 633 mln. de lei vor fi acordați pentru subvenționarea în anul 2018, alte 220 mln. pentru achitarea cererilor din anul trecut, iar pînă la 46 mln. vor fi utilizați pentru contribuția statului în Fondul Viei și a Vinului și cheltuieli de administrare a Fondului.

Prioritar subvențiile din acest an vor fi oferite pentru modernizarea sectorului agricol și investițiile în acest sens, pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale și pentru dezvoltarea infrastructurii din mediul rural.

1 februarie 2018

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului