Prima   -  Presa   -  Noutăți - Au fost premiate cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Moldova în 2017

Au fost premiate cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Moldova în 2017

   
20.12.2017   665 Accesări  

Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2015 și 2016 au fost premiate pe, ]n data de 19 decembrie, în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului bunelor practici, care este implementat cu suportul financiar al al Consiliului Europei. 

Ceremonia națională de premiere, care a adunat peste 120 de invitați, a fost o ocazie perfectă pentru toate autorităţile publice locale de a comunica publicului larg realizările lor de succes şi de a asigura durabilitatea acestor iniţiative prin schimbul de cunoştinţe, abilităţi şi experienţe. 

„Sunt 12 ani de când institutul nostru a început această tradiție de identificare și promovare a celor mai bune semne de progres al nivel local. Suntem bucuroși că am putut avansa cu suportul Consiliului Europei, dar și a primarilor și liderilor de comunități care au demonstrat că au o motivație puternică să servească interesului public. Primarii au cea mai mare încredere din toate instituțiile publice conform sondajelor, iar asta înseamnă că în Moldova încă mai există instituții durabile față de care cetățenii au așteptări mari", a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul", Igor Munteanu, în deschiderea Ceremoniei Naționale de Premiere a Celor Mai Bune Practici.

„Programul bunelor practici reprezintă o platformă minunată care încurajează autoritățile publice locale, iar prin intermediu acestei platforme putem învăța unii de la alții, găsi soluții la multe probleme și putem replica inițiativele colegilor în comunitățile noastre. Avem în țară primari ingenioși și puternici care vin cu inițiative frumoase și rezolvă problemele comunitățile noastre implicând familiile și rudele pentru a face față cerințelor din partea locuitorilor. Iar aceste bune practici merită să fie apreciate la un nivel mai înalt. Țin să vă încurajez și să fim uniți pentru a aduce cât mai multă schimbare, dar pentru asta, avem nevoie de reforme democratice, de descentralizare și consolidarea autonomiei locale. Reprezentanții autorităților locale din Moldova au nevoie de o salarizare adecvată, de respect din partea cetățenilor și a autorităților centrale", a susținut președintele CALM, Tatiana Badan.

Autoritățile publice locale din țară au participat în acest an la patru categorii ale competiției bunelor practici și anume: 1. Transparența guvernării locale - premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor.

Scopul Programului bunelor practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 22 certificate de participare, 14 mențiuni, zece premii de gradul III, zece premii de gradul II și cinci premii de gradul I și șapte premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale în perioada 2015-2016. Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee și diplome, iar restul participanților, cu certificate.

Astfel, au fost acordate următoarele premii:

Secțiunea: Transparența guvernării locale - premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație
Premiul I - primăria satului Bravicea (raionul Călărași) pentru editarea ziarului comunitar „Curierul de Bravicea"
Premiul II - primăria comunei Ruseștii Noi (raionul Ialoveni) pentru studierea limbii engleze cu ajutorul voluntarei de la Corpul Păcii, Deborah Sasek
Premiul III - primăria comunei Vinogradovca (raionul Taraclia) pentru defășurarea Zilei diasporei în anul 2016

Secțiunea: Dezvoltare locală prin implicare comunitară

Premiul special: primăria satului Taraclia (raionul Căușeni) pentru mobilizarea comunității în transformarea gunoiștii într-o pădure tânără cu 2 000 de copaci-frasini, arțari și salcâmi
Premiul I - primăria satului Selemet (raionul Cimișlia) pentru implicarea băștinașilor la dezvoltarea locală și primăria comunei Sipoteni (raionul Călărași) pentru Serviciul de salvatori și pompieri voluntari
Premiul II - primăria municipiului Bălți (proiectul bugetului civic), primăria municipiului Edineț pentru spălătoria socială și orașul Telenești pentru dezvoltarea serviciilor moderne la biblioteca raională „Vasile Alecsandri"
Premiul III - primăria comunei Calfa (raionul Anenii Noi), primăria orașului Călărași, primăria Gura Galbenei din raionul Cimișlia pentru întreprinderea intercomunitară și comuna Lozova (raionul Strășeni)

Secțiunea: Moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității

Premiul special: primăria comunei Zaim (raionul Căușeni) pentru unicul festival dedicat puieților de pomi fructiferi și materialului săditor pomicol „Copăcel"
Premiul I - primăria municipiului Chișinău pentru Concursul naţional de creaţie literară pentru elevi „Scrisoare mamei"
Premiul II - primăriile din următoarele localități: Chișcăreni (raionul Sângerei), Hăsnășenii Mari (raionul Drochia) și Vișniovca (raionul Cantemir)
Premiul III - primăria satului Carahasani din raionul Ștefan Vodă pentru promovarea portului național și primăria satului Slobozia Mare (raionul Cahul) pentru colindatatul în ceata bărbătească

Secțiunea: Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor 

Premii speciale: primăria satului Băxani (raionul Soroca) pentru pâinea socială oferită persoanelor nevoiașe, primăria municipiului Chișinău pentru asamblarea troleibuzelor, primăria comunei Ciorești (raionul Nisporeni) și primăria satului Selemet pentru organizarea taberei de vară dedicată copiilor din diasporă
Premiul I - primăria comunei Cărpineni din raionul Hâncești pentru proiectul de compostare a deșeurilor biodegradabile
Premiul II - primăria satului Budești pentru serviciile de frizerie socială, primăria municipiului Chișinău pentru proiectul de alimentație: „Bufetul suedez" și satul Costești din raionul Ialoveni pentru centrul comunitar „Speranța"
Premiul III - primăria satului Copceac (UTAG), primăria orașului Vulcănești și primăria comunei Zagarancea din raionul Ungheni.

La ediţia 2015 - 2016 a Programului Bunelor Practici au participat în competiție 104 bune practici din 64 de autorități publice locale.

În ceea ce privește regiunile, bunele practici au fost depuse din 25 de raioane ale țării și trei municipii: Chișinău, Bălți și Comrat. Astfel, din regiunea de Centru au fost depuse 45 de bune practici din 24 de comunități; 33 de bune practici au fost depuse din regiunea de Sud și 26 bune practici din 19 localități au fost implementate în regiunea de Nord a țării.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul", cu suportul financiar al Consiliul Europei. Programul are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.