Prima   -  Presa   -  Noutăți - Peste 600 de milioane de euro din Bugetul UE pentru 2018 au fost alocate statelor din Vecinătatea estică, inclusiv Republicii Moldova

Peste 600 de milioane de euro din Bugetul UE pentru 2018 au fost alocate statelor din Vecinătatea estică, inclusiv Republicii Moldova

   
30.11.2017   988 Accesări  

Parlamentul European a adoptat astăzi, 30 noiembrie, Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, în valoare de 160,1 miliarde de euro. În forma sa finală, Bugetul UE 2018 prevede alocarea a 602,5 milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova.

În același timp, sunt alocate 4,9 milioane de euro din Bugetul UE 2018 pentru combaterea dezinformării și a propagandei venită dinspre Federația Rusă. Astfel, este prevăzută finanțarea în premieră cu 1,1 milioane de euro a unei acțiuni pregătitoare privind combaterea propagandei și dezinformării venite dinspre Federația Rusă, precum și alocarea a 3 milioane de euro Comisiei Europene pentru comunicare în relațiile externe, în special în Vecinătatea estică și Balcanii de Vest.

Totodată, Serviciul European pentru Acțiune Externă primește o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. Prin acest pachet de măsuri, UE arată că, începând cu anul 2018, va acorda o importanță strategică, la nivel european, combaterii dezinformării și propagandei.

Prin creșterea alocărilor pentru Vecinătatea estică, Uniunea Europeană dă un nou semnal politic de reafirmare a angajamentului de a ajuta statele care au acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, să realizeze reformele de care au nevoie pentru a-și întări economia și instituțiile. Acest sprijin este esențial pentru Republica Moldova și o ajută să-și consolideze economia și instituțiile și să devină mai competitivă economic. Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă este concret și substanțial, însă trebuie să vedem progrese concrete și din partea autorităților din Republica Moldova. Pentru aceasta, este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme care consolidează justiția, statul de drept și sectorul bancar și să îmbunătățească astfel viața de zi cu zi a oamenilor. În acest fel ne asigurăm că banii pe care îi acordăm Republicii Moldova sunt bine utilizați și contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor", a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.

În urma propunerilor deputatului european Siegfried Mureșan, Bugetul UE 2018 prevede și lansarea Programului de acordare a unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. Programul primește o finanțare inițială pentru anul viitor de 12 milioane de euro.

Bugetul UE 2018 prevede, totodată, mai mulți bani pentru crearea de locuri de muncă la nivel european, pentru investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului față de proiectul inițial propus de Comisia Europeană.