Prima   -  Presa   -  Noutăți - Corupția și consecințele ei, tema unui atelier organizat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei

Corupția și consecințele ei, tema unui atelier organizat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei

   
16.10.2017   882 Accesări  

Un atelier de lucru cu tematica „Prevenirea pierderilor cauzate de corupție în sectoarele Moldovei: ce se poate face prin responsabilitatea socială?" s-a desfășurat, la finele săptămânii trecute, la Chișinău. La eveniment au participat peste 30 de reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare, organizații ale societății civile, jurnaliști și experți naționali și internaționali în domeniul anticorupție.

Atelierul a fost facilitat de Centrul de Resurse Anticorupţie U4 din Norvegia cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul priectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Scopul este de a pune în discuție utilizarea corespunzătoare a fondurilor publice, aceasta reprezentând baza garantării unor servicii publice eficiente. 

David Jackson, Consultant U4: „Este foarte bine că la acest atelier participă persoane din diferite sectoare și domenii... Pe parcursul celor două zile ne vom focusa pe cazuri și forme specifice de corupție și soluții anticorupție, care au fost testate pe parcurcul ultimelor două decenii în diferite țări. Corupția nu poate fi soluționată odată și pentru totodeauna. Este important să fie identificate și focusate formele de corupție, elaborânduse strategii pe fiecare din acestea în parte".

Alexandr Muravschi, Consultant Național Superior GIZ/MSPL: „Corupția este probabil una din cele mai grave probleme cu care se confruntă Republica Moldova... E simplu doar să privim în mass-media, unde subiectele de corupție sunt cele mai mult reflectate. Să credem că fenomenul  corupția poate fi exclus cu totul, este ceva ireal. Totuși, este foarte important ca fiecare din noi să conștientizeze și să încerce să schimbe ceva în acest sens... Iar, această schimbare, nu înseamnă doar reflectarea aspectelor negative, dar și a celor pozitive, spre exemplu când o licitație este desfășurată în conformitate cu legislația și nu ridică nici un fel de suspiciuni de corupție".

Matthias Leicht, Senior Programme Manager în cadrul SDC: „Corupția și lupta anticorupție are conotații politice în Republica Moldova. Există multe cazuri de corupție care nu se finalizează cu nimic. Avem știri despre cazuri de corupție, însă după ceva timp, noi nu știm aproape nimic despre aceste cazuri, la ce etapă sunt, cum s-au finalizat, există condamnări sau nu?... Noi suntem organizație internațională și crdeem că lupta anticorupție nu trebuie să se rezume doar la declarații. Pentru a combate corupția este nevoie de pași concreți, iar astfel de ateliere ne pot ajuta să găsim soluții concrete pentru problemele concrete ce țin de cazurile de corupție".

Atelierul și-a propus următoarele obiective:

  • Familiarizarea cu intervențiile practice care contribuie la minimizarea impactului negativ al pierderilor cauzate de corupție în sectoarele Republicii Moldova;
  • Evaluarea eficienței acestor intervenții în context local;
  • Dezvoltarea inițiativelor practice care să integreze activitatea curentă a guvernului, a societății civile și a donatorilor;
  • Crearea unei platforme de discuții care să reunească oficiali guvernamentali, societatea civilă și donatori în jurul tematicii ce ține de integritate.

De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum pierderile cauzate de corupție în Republica Moldova, cum creăm un mediu favorabil pentru promovarea responsabilității sociale, achizițiile publice și cum le organizăm, și multe altele.