Prima   -  Presa   -  Noutăți - Modificarea Codului funciar va aduce noi oportunități de dezvoltare a agroturismului în Republica Moldova

Modificarea Codului funciar va aduce noi oportunități de dezvoltare a agroturismului în Republica Moldova

   
09.10.2017   1436 Accesări  

Proprietarii de terenuri agricole, care practică o activitate agricolă de cel puțin 5 ani, vor putea să amplaseze pe aceste terenuri pensiuni agroturistice fără a schimba destinația terenului și a achita sute de mii de lei pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului. Detaliile proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Codului funciar au fost comunicate astăzi, de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul unei conferințe de presă.

"Proprietarii de terenuri agricole, care practică o activitate legată de creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi, pomi fructiferi, viţă de vie, vor putea să amplaseze pe aceste terenuri agricole pensiuni agroturistice, datorită modificărilor și completărilor aduse Codului funciar. În acest sens, ei vor putea economisi circa 170 mii de lei, bani ce ar putea să îi investească pentru confortul turiștilor sau în infrastructură", a precizat ministrul Vasile Bîtca, în conferința de presă. De asemenea, oficialul a menționat că modificările propuse susțin implementarea politicii de dezvoltare regională și rurală și vor contribui la dezvoltarea echilibrată a regiunilor.

În prezent, pentru amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a structurilor de primire turistică de tip pensiuni agroturistice este necesar de schimbat destinația terenului și de achitat pierderi pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor. Cheltuielile pentru excluderea din circuitul agricol a unui ar de teren constituie circa 12 mii de lei.

"Prin adoptarea proiectului se va recunoaște proprietarilor dreptul de a amplasa pe terenurile cu destinaţie agricolă, structuri de primire turistică de tip pensiuni agroturistice, fără a fi necesar schimbarea destinației acestora.

Totodată, ministrul a subliniat că proiectul de lege prevede termenul de 5 ani de practicare a agriculturii ca și condiție de preîntîmpinare a exercitării acestui drept în scopuri speculative, fără a avea intenția de a practica activităţi agricole.

În acest context, aprobarea proiectului va spori oportunitățile de ocupare a forţei de muncă în domeniul nonagricol, inclusiv veniturile în mediul rural, precum și va crește capacitatea de afaceri în regiuni.

Amintim, că la data 5 octombrie curent a fost examinat în prima lectură de către Parlament proiectul de lege „Cu privire la modificarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Codului funciar nr. 828-XII din 25 decembrie 1991".

Proiectul de lege urmărește crearea posibilității amplasării pe terenurile cu destinaţie agricolă a structurilor de primire turistică de tip pensiuni agroturistice şi ajustării art. 99 din Codul funciar în conformitate cu prevederile art.36 şi art.73 din Codul funciar, ce au fost modificate prin Legea nr.108 din 11 mai 2012.

Ajustarea art. 99 din Codul funciar în conformitate cu prevederile Legii nr.108 din 2012 vor aduce claritate la aplicarea prevederilor art. 12, alin. (4) din Legea nr.1308 din 25.07.1997 privind preţul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pământului şi art. 99 din Codul funciar în cazul aplicării tarifelor pentru calcularea preţului normativ al pămîntului la amplasarea obiectivelor auxiliare de ramură pe terenurile cu destinaţie agricolă.

Sursa: madrm.md