Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grație unui proiect de dezvoltare regională, locuitorii satelor Sagaidac, Batâr, Mihailovca, Selemet, Porumbrei, Suric, Codreni și Satul Nou din raionul Cimișlia se pot lăuda astăzi cu un drum mai bun spre capitală

Grație unui proiect de dezvoltare regională, locuitorii satelor Sagaidac, Batâr, Mihailovca, Selemet, Porumbrei, Suric, Codreni și Satul Nou din raionul Cimișlia se pot lăuda astăzi cu un drum mai bun spre capitală

   
27.09.2017   625 Accesări  

Viorica Mogoreanu din satul Sagaidac, raionul Cimișlia, psiholog de specialitate, activează, în timpul de față, în calitate de manager la Casa Concordia din municipiul Chișinău. Anterior femeia a lucrat la școala din satul de baștină. Dar de când localnicii din Sagaidac și din satele învecinate au căpătat un drum de acces mai bun spre capitală, ea, ca și mulți alți săteni de-ai săi, și-a găsit de muncă în Chișinău.

"Fac zilnic 25-30 de minute până în marginea Chișinăului. Drumul este unul foarte bun. De aceea și se circulă ușor și rapid pe el. Pare de necrezut, dar dimineața, din cauza ambuteiajelor, mai greu este să ajung din marginea orașului până la serviciu, decât de acasa, din Sagaidac, până în capitală", o spune cu seninătate și optimism Viorica Mogoreanu.

Femeia mai adaugă că, în anii precedenți, când încă nu era construit drumul Sagaidac-Porumbrei, ca să ajungă de acasă până la Chișinău, trebuia să facă două ore bune, fiind nevoită să o ia prin Căinari, Căușeni, pe unde se putea circula, la acea vreme, mai sigur. Mai ales iarna era dificil pentru locuitorii acestui sat, dar și pentru cei din satele învecinate - Satul Nou, Selemet, Suric, Codreni ș.a să se deplaseze în inima țării pentru a ajunge la medic, la cumpărături sau în altă parte.

Și Aurel Buzilan din localitatea Satul Nou a aceluiași raion, ca și mulți săteni ai săi, pentru a supraviețui, și-a construit o seră. Omul își capătă o bucată de pâine crescând legume și zarzavaturi, pe care merge în sezon să le vândă fie în centrul raional, fie în capitală. "Dacă anterior realizam producția crescută în exclusivitate doar la piața agricolă din orașul Cimișlia, acum, însă, de când se poate ajunge lesne și mult mai repede la Chișinău pe drumul nou-nouț, asfaltat, mi-am reorientat într-acolo piața de desfacere. Mai ales că iau și un preț mai bun pentru producția crescută. Și cumpărători am acum mult mai mulți", se laudă legumicultorul.

De la Ioana Leorda, primariță a satului Sagaidac, aflăm că drumul de pomină a fost reparat între anii 2013-2014, în cadrul proiectului investițional "Reconstrucția drumului Sagaidac-Porumbrei- M3 (Chișinău-Cimișlia-Vulcănești-Giurgiulești -frontieră cu România cu lungimea de 2,68 km, raionul Cimișlia", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională.

"A fost un mare succes pentru noi să aplicăm cu acest proiect de reabilitare şi dezvoltare a infrastructurii de transport la ADR Sud, în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte anunțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și să obținem finanțare. Ținând cont de faptul că, la acel moment, acea porțiune de drum, care necesita de a fi reabilitată, se afla într-o stare dezastruoasă și era îngreunat accesul spre drumul național  M3 nu doar a 2500 de locuitori ai satului Sagaidac, ci și a circa12 mii de cetățeni din localitățile învecinate", afirmă doamna primar.

"Deşi în anul 2000 drumul a fost, într-o măsură oarecare, reparat, fiind acoperit cu un strat de pietriș,în scurt timp el s-a deteriorat din nou şi oamenii erau nevoiţi să meargă pe ocolite pentru a ajunge la traseul naţional care duce spre Chişinău", adaugă Ioana Leorda.

Impactul regional al proiectului care a vizat "Reconstrucția drumului Sagaidac-Porumbrei- M3 (Chișinău-Cimișlia-Vulcănești-Giurgiulești -frontieră cu România cu lungimea de 2,68 km, raionul Cimișlia" a constituit, până la urmă, un factor determinant în alocarea de către autoritățile centrale a resurselor financiare în valoare de 16 milioane de lei din FNDR.

Astfel, la 7 octombrie 2013 au început lucrările de construcţie a drumului nominalizat, iar la 11 septembrie 2014 acesta a fost deja dat în exploatare. De notat, că deși durata proiectului de reconstrucție a drumului Sagaidac-Porumbrei a fost de 24 luni, acesta s-a realizat efectiv în 8 luni, antreprenorul „ACIT-TRANS" SRL reușind să execute lucrările calitativ și în termen record.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, vine să menționeze și ea că acest proiect este unul de succes. "Cine are ocazia, astăzi, să se deplaseze pe acest drum, este imposibil să nu remarce calitatea impecabilă a acestuia. Pentru conducătorii auto este o plăcere să circule pe un asemenea carosabil. Ar fi bine ca în fiecare localitate din țară să existe câte un drum de o asemenea calitate, astfel încât cetățenii să se poată bucura de o mai mare siguranță la trafic, de un acces mai sporit la rețeaua de drumuri naționale și de un trai mai bun", susține directoarea ADR Sud.

În cele din urmă, necesită a fi menționat și faptul că nu doar insistența unei femei primar, ci și buna colaborare dintre autorităţile publice locale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi Agenţia de Dezvoltare Sud a dus la realizarea obiectivului propus, creând condiţii mai bune pentru dezvoltarea social-economică a localităţilor.

Reiterăm că proiectul „Reconstrucția drumului Sagaidac - Porumbrei M3 (variantă asfaltată)" a fost finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și a avut drept obiectiv reconstrucția a 2,68 km de drum pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport regional şi local. Odată cu reconstrucția acestei porțiuni de drum, a fost facilitat accesul la traseul național M3 al locuitorilor din opt localități ale raionului Cimișlia - Sagaidac, Batâr, Mihailovca, Selemet, Porumbrei,  Suric, Codreni și Satul Nou.