Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost evaluat impactul proiectului “Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut”, implementat acum cinci ani din sursele Fondului Națonal de Dezvoltare Regională

A fost evaluat impactul proiectului “Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut”, implementat acum cinci ani din sursele Fondului Națonal de Dezvoltare Regională

   
15.09.2017   515 Accesări  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a evaluat impactul proiectului  "Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut", depus în anul 2010 la ADR Sud, în cadrul apelului de propuneri de proiecte, și implementat în perioada anilor 2011-2012.

Proiectul, al cărui buget a fost de 16 867,8 mii lei, bani alocați sută la sută din Fondul Național de Dezvoltare Regională, și-a propus construirea infrastructurii adecvate și durabile de alimentare cu apă pentru localitățile Manta și Crihana Veche prin extinderea sistemului de alimentare cu apă centralizat al orașului Cahul și creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii.

Ca rezultat, 59,1 km de rețelele de apeduct au fost construite și racordate la Stația de tratare a apei potabile din sistemul respectiv al orașului Cahul, sursa de aprovizionare cu apă pentru care este râul Prut. Și astfel, 9600 de locuitori ai satelor Manta, Pașcani, Crihana Veche din raionul Cahul au obținut acces la serviciile de aprovizionare cu apă, prestate de către SA „Apă-Canal" Cahul.

Prin implementarea acestui proiect și instituirea unui sistem de management integrat calitate-mediu-igienă și siguranța alimentară, autoritățile publice aplicante își propuneau să impulsioneze dezvoltarea social-economică a localităților vizate și să îmbunătățească condițiile de sănătate a populației și de mediu în regiunea bazinului râului Prut, în special fiind vorba de locuitorii unităților administrativ-teritoriale Manta și Crihana Veche ale raionului Cahul.

Violeta Evtodienco, șefa Secției statistică regională în cadrul MADRM, a ținut să menționaze că proiectul "Apă curată pentru comunitățile bazinului râului Prut" este unul relevant și corespunde necesităților grupurilor țintă. Acesta ar putea avea un impact regional și servi drept exemplu pentru alte APL în promovarea regionalizării serviciilor AAC. Cu toate acestea, nu a fost creată o intervenție logică, în care să se vadă clar ce se dorește să se întreprindă pentru a obține schimbări concrete, care sunt impedimentele care pot influența realizarea obiectivelor.

În pofida faptului că autoritățile locale au avut drept scop să obțină acces la sursa de apă curată pentru locuitorii satelor Manta, Pașcani și Crihana Veche, rata de conectare la sistemul nou construit este una mică și, astfel, nu este asigurată durabilitatea proiectului și a investițiilor făcute.

Afară de constatări, raportul conține și recomandări pe care specialiștii din cadrul MADRM au ținut să le înainteze primăriilor Manta și Crihana Veche. Și anume, să intensifice lucrul cu populația pentru ai demonstra beneficiile conectării la un sistem centralizat AAP, să aplice principiul de cooperare intercomunitară pentru organizarea, în comun cu primăria orașului Cahul, a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare și delegarea serviciului AAP, inclusiv cu transmiterea în gestiune a rețelelor și surselor de apă alternativă (fântânilor arteziene), prestatorului de serviciu în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, administrațiile publice locale urmează să identifice soluții pentru crearea sistemului centralizat de canalizare. 

2017 Raport EIP Manta