Prima   -  Presa   -  Noutăți - Viorica Cuțitaru, ADR Sud: ”Chiar și deșeurile merită o a doua șansă. Tratarea și reciclarea sunt elementele esențiale în reducerea deșeurilor”

Viorica Cuțitaru, ADR Sud: ”Chiar și deșeurile merită o a doua șansă. Tratarea și reciclarea sunt elementele esențiale în reducerea deșeurilor”

   
05.07.2017   14961 Accesări  

Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor - A.R.M.D. a organizat împreună cu International Solid Waste Association (ISWA) tradiționala Conferință internațională în domeniul managementului integrat al deşeurilor solide, care a avut loc în perioada 27 - 30 iunie 2017, la Mamaia, județul Constanța, România.   

Scopul conferinței a fost de a se realiza o radiografie cât mai exactă asupra situației managementului deşeurilor în România precum și o evaluare a soluțiilor propuse pentru îmbunătățirea situației existente. 

La conferință au fost asigurat un dialog eficient între reprezentanții autorităților  publice centrale (Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor Europene, Fondul de mediu), reprezentanți ai consiliilor județene, Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitare (ADI),  proprietari ai depozitelor regionale de deșeuri existente, serviciile de colectare și transportare a deșeurilor, agenți economici producători de tehnică și instalații în domeniu și multe alte persoane care lucrează în acest sistem.

Din partea Republicii Moldova au participat 12 reprezentanți ai autorităților  publice centrale și locale, operatori economici, care au fost implicați la elaborarea Studiilor de Fezabilitate în Zonele de Management al Deșeurilor Solide nr. 1, 5 şi 8 conform clasificării Strategiei Naționale de management a Deșeurilor solide, inclusiv și un reprezentant al ADR Sud. Participarea a fost susținută financiar de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Potrivit Vioricăi Cuțitaru, specialistă în managementul proiectelor al ADR Sud, printre subiectele principale a fost prezentarea prevederilor noului Plan Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) în contextul Economiei Circulare, de catre Alina Oberdorfer, expert în deșeuri, care a lucrat si la elaborarea Studiiilor de Fezabilitate pentru R. Moldova. Obiectivele principale ale PNGD sunt:

  • Reciclarea a 50 procente din volumul total a deșeurilor reciclabile
  • Reducerea deșeurilor depozitate cu 35 la suta
  • Interzicerea depozitarii deșeurilor netratate.

Probleme în organizarea sistemului de management al deșeurilor sunt foarte multe si in Romania. O serie de întrebări referitor la stabilirea taxelor și tarifelor ce sunt încasate de la cetățeni și agenți economici pentru serviciile de colectare a deșeurilor, plata taxei de mediu și altele  au fost adresate Dlui Iulian Bândoiu, director al Autorității naționale de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) în cadrul dezbaterilor privind situația actuală în serviciile publice de salubrizare.

La conferință, de asemenea, au fost prezentate diferite proiecte de succes din România, Italia, Grecia, precum și echipamente și soluții în domeniu, produse de către companii internaționale. Compania Euriteh construiește depozite de deșeuri moderne, stații de sortare si tratare a deșeurilor, inclusiv proiectare. De asemenea, produc pubele subterane de colectare si alta tehnica necesara sistemului integrat de gestionare a deșeurilor. Compania Klarwin - oferă soluției de filtrare, separare si purificare pentru tratarea apelor municipale. Construiesc depozite cu producție de gaz, biotratare a levigatului, s.a. CTE Solution  furnizează soluții complete pentru stații de sortare, utilaje pentru construcții și utilaje de salubrizare. Iridex Group execută proiecte mari de infrastructură, depozite de deșeuri municipale și periculoase precum și lucrări speciale de construcții.  Acestea și alte firme ar putea sa concureze si in R Moldova.

Alt subiect discutat tine de crearea primului  Software romanesc integrat pentru gestionarea deșeurilor ECOSUNT, adresat companiilor care operează în domeniul deșeurilor,  care va permite monitorizarea IT a deșeurilor.

Cum se transformă deșeurile biodegradabile din generatoare de costuri în produse valorificabile cu ajutorul tehnologiei de compostare GORE*Cover a demonstrat compania "Iridex Group Plastic". Prin echiparea cu o membrană semipermiabilă GORE, un sistem de aerare pozitivă și un sistem de monitorizare și control al temperaturii și oxigenului din grămada de deșeuri organice creează condiții ideale pentru descompunerea aerobă a deșeurilor în grămezi, reținând eficient mirosurile și alte emisii, precum și praful și compușii organici volatili.

În ultima zi a conferinței a fost organizată o demonstrație a instalației de pretratare a deșeurilor organizată de compania EURITEH, care include tocarea și separarea pe fracții a deșeurilor. Această instalație crește eficiența stațiilor de sortare, care sunt alimentate cu deșeuri managere colectate amestecat.

La fel a fost vizitat Centrul de gestionare a deșeurilor din or. Costinești, care deservește localitățile județului Constanța cu un număr de 250 mii locuitori. Aici se aduc deșeuri colectate separat dar și colectate amestecat. De aceia se folosesc diferite metode de tratare: cele colectate separat se duc deodată la stația de sortare, iar cele colectate amestecat se tratează mecanic, apoi biologic. Acest centru este unul exemplu pentru România. Două parcele sunt închise conform tehnologiilor avansate. Funcționează un sistem eficient tratare a levigatului, colectarea căruia este asigurată datorită faptului că la baza gropilor este instalată membrana specială. Instalația companiei Klarwin tratează levigatul astfel încât rezulta apă pură și rămășițe, care se întorc la depozit.

Grupul din R epublica Moldova împreună cu reprezentanții gazdei au vizionat și discutat emisiunea "Țara gunoaielor" al canalului "România te iubesc", care a demonstrat  multe lacune și probleme în România în colectarea și depozitarea deșeurilor, a scos in evidenta unele greșeli făcute încă în faza de proiectare a depozitelor, stațiilor de sortare alte facilitați.  Trebuie sa ne învățam pe greșelile altora!

Cunoștințele și informația acumulată în cadrul conferinței vor fi utile  în procesul de instalare a unui Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud, realizarea căruia va începe curând cu Zona de management 1, care include raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Ciadâr Lunga și Vulcănești.