Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi oportunități de dezvoltare a turismului din Moldova: 105.000$ pentru dezvoltarea potențialul turistic al regiunii Caușeni-Ștefan-Vodă

Noi oportunități de dezvoltare a turismului din Moldova: 105.000$ pentru dezvoltarea potențialul turistic al regiunii Caușeni-Ștefan-Vodă

   
03.07.2017   850 Accesări  

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) și Development Policy Foundation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea turismului din Moldova.

Documentul prevede un șir de acțiuni prin care mai multe regiuni cu potențial turistic din Moldova să poată atrage un număr și mai mare de turiști. 

Proiectele își propun să dezvăluie potențialul turistic al regiunii Caușeni-Ștefan-Vodă, inclusiv turismul vitivinicol și gastronomic, dar și itinerarii destinate activităților turistice de aventură ușoară, evenimente cultural-turistice și campanii de promovare a regiunii pe plan local si internațional. De asemenea, partenerii vor oferi asistență pentru consolidarea capacităților locale și organizarea unor platforme integrate de management a destinației.

Potrivit memorandumului, urmează să fie achiziționate biciclete pentru a fi oferite în chirie și dezvoltată o rută specială pentru bicicliști. Traseul va cuprinde circuite locale dar și rute de conectare a capitalei cu regiunea Purcari.  Pentru utilitate, vor fi elaborate hărți turistice și aplicații interactive pentru telefoane mobile.

Un alt punct de interes al proiectului îl reprezintă satul Palanca din regiunea vitivinicolă Codru,  care va dispune de un produs turistic rural de calitate cu puncte turistice gastronomice, locuri de cazare rurală și atracții pentru turism interactiv.  

În 2016 la  “Casa Părintească” a fost deja deschisă o bucătărie comunală pentru producătorii locali, din suportul Development Policy Foundation. De asemenea, există deja și un sistem de închiriere de biciclete și 3 rute culinare pentru bicicliști, de-a lungul căror pot fi degustate produse autohtone din Palanca.  Președintele fundației Policy Development Foundation, Wojciech Szpociński, a spus că modelul de la Palanca urmează să fie replicat și la Purcari.

Managerul superior al misiunii USAID Moldova, Sergiu Botezatu consideră că modelul de dezvoltarea produsului turistic din Palanca este unul foarte reușit, iar activitatea Proiectului de Competitivitate din Moldova are un impact considerabil pentru promovarea pe plan internațional a Moldovei și consolidarea capacităților locale din mediul turistic.  Sergiu Botezatu este de părere că “sectorul turismului este unul competitiv si are un mare potențial de dezvoltare, datorită Vinului Moldovei, gastronomiei și a turismului de aventură ușoară care poate fi găsit în orice regiune a țării.”.

Pentru implementarea activităților prevăzute în memorandum va fi alocată suma de 105.000$.  

Proiectul de Competitivitate din Moldova este finanțat de USAID și Guvernul Suediei, iar fundația poloneză Policy Aid Foundation- de Polish Aid.

Sursa: unimedia.info