Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul de execuție a apeductului magistral Leova-Iargara a fost finalizat și transmis beneficiarului

Proiectul de execuție a apeductului magistral Leova-Iargara a fost finalizat și transmis beneficiarului

   
03.07.2017   1045 Accesări  

La 29 iunie 2017,  Agenția de Dezvoltare Regională Sud a transmis către beneficiar proiectul de execuție a Apeductului magistral Leova-Iargara. În acest sens, Maria Culeșov, directorul ADR Sud și Ion Gudumac, președintele Consiliului Raional Leova, au semnat actul de primire-predare a documentației de proiect elaborate de companiile "Fluxproiect" și "Metiolis". Urmează ca, în scurt timp, ADR Sud, responsabilă de implementarea proiectului, să inițieze procedura de licitație publică pentru contractarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara.

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" este parte componentă a proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova", faza II. Acesta are o valoare totală de circa 3.500.000,00 Euro sau peste 70 de milioane de lei și este susținut financiar de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

La apeductul magistral Leova - Iargara vor fi conectate localitățile pilot selectate: orașele Leova și Iargara, și satele Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă, Hănăsenii Noi și Cupcui, cu un număr total de 23.433 locuitori. Partea de infrastructură a proiectului pilot prevede reconstrucția obiectelor ce țin de captarea și tratarea apei potabile din rîul Prut, precum și construcția apeductului magistral Leova - Iargara.

Elementele investiționale, acoperite din cadrul proiectului pilot "Modernizarea Serviciilor Publice Localede Alimentare cu apă în raionul Leova" sunt următoarele:

- Construcția stației de captare din râul Prut.

- Construcția apeductului magistral de la orașul Leova până la orașul Iargara, cu o lungime de circa 23,0 km.

- Construcția a 2 rezervoare de apă potabilă cu capacitatea de 800 m3 în apropierea de orașul Leova.

- Reconstructia a 2 rezervoare cu capacitatea de 700 m3 in apropierea orașului Iargara.

- Construcția a 3 stații de pompare (prima în apropiere de stația de captare a apei brute din râul Prut, a doua pe teritoriul stației de tratare a apei și a treia - în apropierea orașului Iargara.

Parteneri la nivel local sunt cetățenii din grupurile de inițiativă care mobilizează locuitorii satelor din aria proiectului, Administrația Publică Locală (APL) Leova, care au aplicat la implementarea proiectului, Consiliul Raional Leova, precum și furnizorul de servicii AAC din or. Leova SA "Apă-Canal Leova".

La nivel regional, Agenția de Dezvoltare Regională Sud este responsabilă de procesul de implementare a proiectului, iar Consiliul Regional de Dezvoltare (CRD) este responsabil pentru crearea condițiilor cadru favorabile pentru punerea în aplicare a proiectelor AAC.

La nivel național, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) este responsabil de coordonarea activităților cu toate ministerele sectoriale implicate, cum ar fi Ministerul Mediului (MM), Asociația furnizorilor de apă "Asociația Moldova Apă-Canal" (AMAC), Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Fondul Național de Investiții.

Cooperarea pentru Dezvoltare Germană, prin intermediul GIZ, acordă activități de susținere, consultanță și finanțare a punerii în aplicare și implementare a proiectului pilot.