Prima   -  Presa   -  Noutăți - Și în acest an Giurgiuleștiul a găzduit Ziua Internațională a Dunării

Și în acest an Giurgiuleștiul a găzduit Ziua Internațională a Dunării

   
29.06.2017   930 Accesări  

Pe 29 iunie, în fiecare an, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR),14 țări din bazinul dunărean sărbătoresc "Ziua Internațională a Dunării". În Republica Moldova evenimentul a  fost consemnat ieri, în comuna Giurgiulești din raionul Cahul.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat a participat la eveniment și a precizat, în discursul de salut, importanța evenimentului și beneficiile pentru țară și cetățeni.

"Această porțiune a fluviului oferă țării noastre și altor 13 state, noi oportunități de dezvoltare, fiind parte a macroregiunii - Bazinul Dunării. Trebuie să ne unim eforturile pentru a realiza strategii comune de protejare a fluviului. În acest sens la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor avem în derulare proiectul „Dunărea unește" ce promovează avantajele Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și prezintă oportunitățile utilizării fondurilor europene prin Programele transfrontaliere", a subliniat, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, în debutul evenimentului. De asemenea, oficialul a mulțumit organizatorilor pentru posibilitatea de a arăta cetățenilor noștri beneficiile cooperării transfrontaliere, precizînd că festivalul a fost organizat cu suportului Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA) și are drept obiective  conştientizarea şi participarea populaţiei la eforturile comune de protejare a întregului bazin dunărean, al doilea mare fluviu al Europei.

Totodată, viceministrul a vorbit despre obiectivele și avantajele SUERD, precum și despre priorităților în Programele transfrontaliere, menționînd pobilitatea atragerii investițiilor europene.

 În cadrul evenimentului cei prezenți au participat la o expoziție de obiecte realizate de meșteri populari, la un concurs de desen, precum și au asistat la un program artistic și de divertisment.

Menționăm, anual, cele 14 țări din bazinul Dunării organizează evenimente pentru a marca semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

 La eveniment au participat Excelența Sa, Doamna Christine Freilinger - Ambasadorul Austriei, Excelenţa Sa Domnul Pascal VAGOGNE - Ambasadorul Frantei, reprezentanții Consulatul Romaniei de la Cahul, oficiali ai instituțiilor publice centrale și locale, reprezentanți ai ONG-urilor și cetățeni din Cahul și Giurgiulești.

30 iunie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor