Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Programul Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurilor de sprijin în afaceri și Regulamentul de funcționare a comisiilor regionale sectoriale instituite cu suportul GIZ

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Programul Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurilor de sprijin în afaceri și Regulamentul de funcționare a comisiilor regionale sectoriale instituite cu suportul GIZ

   
29.06.2017   502 Accesări  

Cimișlia, 29 iunie 2017

Reuniți în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare din acest an, cei 18 din 32 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) au dezbatut în plen subiecte importante legate de planificarea și programarea regională și locală, precum și cele care vizează  cooperarea intercomunitară, optimizarea investițiilor în proiectele regionale, mobilizarea resurselor la nivel regional etc. Consilierii regionali au audiat raportul privind activitatea ADR Sud pentru semestrul I al anului 2017 și cel privind implementarea Planului Operațional Regional Sud pentru perioada 2013-2016. De asemenea, aleșii regionali au aprobat Programul Regional Sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării infrastructurilor de sprijin în afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud și Regulamentul de funcționare a comisiilor regionale sectoriale create în mod participativ, cu suportul GIZ, în scopul consolidării capacităților CRD Sud, fortificării cooperării intercomunitare și impulsionării procesului de dezvoltare regională.

Anunțându-se a fi deliberativă, ședința a fost prezidată de către președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, care a dat start lucrărilor forului regional, enunțând principalele obiective și supunând votului agenda evenimentului.

Nicolae Molozea a îndemnat membrii CRD Sud să fie responsabili și să-și asume pe deplin efortul de a se implica activ și plenar în soluționarea problemelor și adoptarea deciziilor ce țin de dezvoltarea regiunii.

Prezent la lucrările CRD Sud, Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a salutat audiența, declarând că autoritățile centrale depun eforturi susținute pentru a convinge partenerii de dezvoltare și a atrage din exterior investiții considerabile în proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii. O dovadă în acest sens este și faptul că, recent, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAP) și eficiența energetică (EE) în cele trei Regiuni de Dezvoltare din Republica Moldova, care urmează să fie implementate prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Astfel, în baza acestui acord, 3,500,000 Euro vor fi oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și 325,000 Euro - de către Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

"Suntem în plin proces de elaborare a noii Legi privind Dezvoltarea Regională, prin intermediul căreia ne dorim să creștem cuantumul Fondului Național de Dezvoltare Regională - de la 1 % din veniturile Bugetului de Stat la 3%, astfel ca să  putem susține autoritățile publice locale care vor dori să participle la programe transfrontaliere pentru a atrage investiții, prin intermediul acordării unor resurse financiare necesare pentru acoperirea contribuției de participare a acestora la diferite proiecte. Totodată, ne propunem să oferim mai multe împuterniciri și pârghii de acțiune Consiliilor Regionale, să le permitem regiunilor să decidă ele ce este primordial și vital pentru dezvoltarea socio-economică a localităților din componența acestora", a menționat Dorin Andros, punctând asupra faptului că sarcina priincipală a actorilor regionali din sud este să dezvolte, în baza celor două PRS-uri elaborate, concepte de proiecte și să atragă investiții.

În aceeași ordine de idei, Igor Malai, șef adjunct al al Direcției generale Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a specificat că este în interesul actorilor regionali din sud să fie mai dinamici și mai activi, să-și crească capacitățile și să fortifice rolul CRD Sud în procesul de dezvoltare regională, astfel încât să aibă o abordare participativă și să dezvolte concepte de proiecte viabile care ar atrage atenția finanțatorilor.

După luările  de cuvânt ale reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Maria Culeșov, directorul ADR Sud a adus la cunoștința membrilor CRD Sud informații relevante privind realizările obținute de către instituție în prima jumătate a anului 2017.

Astfel, în Raportul de implementare a SDR Sud 2016-2020, în decursul semestrului I al anului 2017, Maria Culeșov a punctat asupra celor mai importante rezultate obținute de specialiștii Agenției în activități de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, planificare strategică și programare, organizare evenimente de anvergură și promovarea regiunii, comunicare și transparență, relații internaționale, cooperare, schimb de experiență și atragere investiții.

Așa, bunăoară, potrivit directorului ADR Sud, în perioada de referință instituția și-a focusat activitatea în principal pe activități realizate în scopul valorificării mijloacelor financiare alocate din FNDR și a implementării proiectelor investiționale incluse în Documentul Unic de Program (DUP) 2017-2020 și aprobate spre finanțare în 2017.

Astfel, începând cu luna ianuarie curent și până în prezent de către Agenție au fost organizate și desfășurate proceduri de achiziții publice pentru implementarea a 6 proiecte în valoare totală de 36 014, 88 lei, printre care „Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontieră cu Ucraina", „Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare din orașul Căușeni (etapa I) și altele. Totodată, șefa ADR Sud a ținut să sublinieze că, în total, în DUP 2017-2020 au fost incluse spre finanțare în Regiunea de Dezvoltare Sud 12 proiecte investiționale.

Printre cele mai importante realizări de anul trecut în domeniul planificării și programării regionale, specialiștii ADR Sud au menționat elaborarea Planului Operațional Regional Sud (POR) 2017-2020 și a Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării insfrastructurilor de sprijin în afaceri.

În ceea ce privește cooperarea cu partenerii internaționali, directorul ADR Sud a specificat că insituția și-a anunțat participarea la Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, reușind să depună 3 proiecte transfrontaliere în cadrul acestuia și aflându-se permanent în căutarea altor surse de finanțare. O altă realizare ar fi facilitarea de către ADR Sud a cooperării între APL de nivelele I și II din Regiunea de Dezvoltare Sud și Regiuni de Planificare similare din Letonia, care s-a soldat cu semnarea unor intenții de colaborare și planificarea activităților comune, a schimbului de experiență și transferului de bune practici.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CRD Sud au luat act de informația privind implementarea Programului Operațional Regional Sud 2013-2016, prezentată de Tatiana Aramă, șefa Secției planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud, și au aprobat Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurilor de sprijin în afaceri.

Un subiect important pe agenda ședinței a ținut de formarea comisiilor regionale sectoriale, structuri care, asistate de experții GIZ, urmează să consolideze capacitățile actorilor de dezvoltare regională din componența principalului for regional. După o deliberare îndelungată, aleșii regionali au statuat crearea a două comisii regionale sectoriale în domeniile Aprovizionare cu Apă și Canalizare și Management al Deșeurilor Solide, aprobând, totodată, componența nominală a acestora și Regulamentul de funcționare.  

DOCUMENTE RELEVANTE:

Raport de activitate ADR Sud, semestrul I, 2017

Raport_POR_Sud_2013-2016.pdf

Prezentare generală_PRS_IA.pdf

Programul_Regional_Sectorial pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Suport în Afaceri