Prima   -  Presa   -  Noutăți - Republica Moldova va beneficia de proiecte în valoare totală de 5 milioane de euro pentru îmbunătățirea politicilor publice și dezvoltarea cooperării instituționale

Republica Moldova va beneficia de proiecte în valoare totală de 5 milioane de euro pentru îmbunătățirea politicilor publice și dezvoltarea cooperării instituționale

   
20.05.2017   519 Accesări  

La Chișinău a avut loc un atelier de informare privind cel de-al doilea apel de proiecte pentru Programul Transnațional Dunărea 2014-2020. Evenimentul a avut drept scop informarea autorităților publice centrale și locale,  ONG-urilor din țara noastră cu aspectele generale ale apelului, prioritățile și regulile naționale de participare.

Prezent la eveniment, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a menționat că Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 susține finanțarea proiectelor implementate de un parteneriat transnațional extins, care au drept obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperării instituționale, precum și implementarea priorităților Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD).

"Programul Transnațional Dunărea este programul unic cu caracter eligibil pentru Republica Moldova, ce ar putea oferi posibilități enorme în crearea de parteneriate și schimburi de experiență, în scopul de a asigura o implementare eficientă și durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării", a precizat ministrul Vasile Bîtca.

În aceeași ordine de idei, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a specificat că, în cadrul Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, țara noastră va beneficia de proiecte în valoare totală de 5 milioane de euro pentru îmbunătățirea politicilor publice și dezvoltarea cooperării instituționale. 

La rândul lor, oficialii europeni și-au exprimat disponibilitatea de a susține țara noastră în parcursul european. "Austria a fost mereu printre susținătorii Republicii Moldova și a progreselor țării în tendința de integrare europeană. Ne bucurăm să constatăm participarea activă a țării în acțiunile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și suntem siguri că Programul Transnațional va oferi și mai multe oportunități de finanțare", a subliniat Șeful Oficiului ADA, Alexander Karner, în debutul evenimentului.

De asemenea, Delegația UE și-a exprimat disponibilitatea de susținere în continuare a Republicii Moldova. "Prin intermediul programelor de cooperare Comisia Europeană acordă posibilitatea schimbului de experiență și cooperare cu instituțiile din țările UE la implementarea proiectelor comune", a menționat Șeful Secției Cooperare a Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova, Aneil Singh.

Amintim că Republica Moldova este parte a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării din anul 2010, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor este coordonator al implementării și promovării acesteia în țara noastră. De asemenea, Strategia este menționată în calitate de instrument de dezvoltare regională echilibrată în Acordul de Asociere și include prioritățile strategice naționale și sectoriale, iar implementarea acesteia şi dezvoltarea inițiativelor Dunărene, reprezintă un interes național.