Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectele și valorile europene, pe agenda unei conferințe tematice consacrate Zilei Europei, organizate de ADR Sud în colaborare cu Liceul Teoretic “Ion Creangă” din Cimișlia

Proiectele și valorile europene, pe agenda unei conferințe tematice consacrate Zilei Europei, organizate de ADR Sud în colaborare cu Liceul Teoretic “Ion Creangă” din Cimișlia

   
12.05.2017   524 Accesări  

În fiecare an, Ziua Europei este sărbătorită în centrul de reședință al Regiunii Sud printr-o serie de activități organizate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud (conferințe tematice, concursuri, flashmoburi, diseminarea materialelor informative etc.), care au drept scop promovarea valorilor și proiectelor europene. 


Și anul acesta, Agenția de Dezvoltare Regională Sud în parteneriat  cu Liceul Teoretic "Ion Creangă" din Cimișlia au desfășurat, cu ocazia celebrării Zilei Europei, Conferința tematică „Împreună în Europa - valori și perspective europene".

Activitatea a fost realizată cu participarea elevilor din clasele liceale și a profesorilor din cadrul instituției, cu scopul de a stimula interesul tinerilor pentru valorile europene, de a le forma o viziune proprie faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și viitorul european al țării noastre. Totodată, pentru a le arăta viitorilor studenți care sunt posibilităţile şi oportunităţile oferite de UE tinerilor în accesarea programelor de studiu europene și a unei cariere de succes.
Astfel, în deschiderea conferinței, Oxana Cazacu, specialist în cooperare și atragerea investițiilor la ADR Sud, s-a referit la evoluția relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, la impactul politicilor europene asupra cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud prin implementarea unor proiecte care aduc beneficii majore în ceea ce privește modernizarea infrastructurii țării noastre, a serviciilor de aprovizionare cu apă și sanitație, de eficientizare energetică a instituțiilor publice  etc., schimbând astfel în bine viața oamenilor.

De asemenea, în numele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, specialista ADR Sud a salutat participarea activă a elevilor Liceului Teoretic "Ion Creangă" la activitățile organizate cu ocazia Zilei Europei, menționând că anume ei, tinerii, reprezintă forța care va aduce țara noastră în "marea familie europeană".
În cele ce urmeză, Irina Coroian, profesoară de limbă engleză la LT "Ion Creangă", și-a îndemnat discipolii să se expună fiecare în parte pe marginea subiectului pe care și l-au ales să-l abordeze. Eventual, demonstrându-și nu doar capacitățile și talentul lor oratoric, dar și abilitatea de a vorbi fluent o limbă străină.
Astfel, mai întâi Nicolae Manciu, elev în clasa a XII-a, a vorbit despre ce reprezintă Uniunea Europeană și care sunt simbolurile ei. După care eleva clasei a XI-a, Daniela Chirilă, și-a completat antevorbitorul cu date privind istoricul UE.

În continuare, liceana Cristina Răcilă a informat prezența despre structura și organele de conducere ale Uniunii Europene , iar colegul acesteea, Dumitru Cazacu, s-a referit la principiile UE, în special la principiile directoare ale Uniunii Europene, cum sunt drepturile omului și democrația.

Un discurs emoționat la temă l-a avut în cadrul conferinței elevul clasei a XII-a, Artur Gorban, care într-o manieră liberă și comprehensivă a vorbit despre obiectivele și valorile UE. După care liceanul Vlad Balaban a ținut un discurs la tema "Oportunitățile, experiența și bunele practici ale UE aplicate în Republica Moldova".

Pe final, într-o engleză impecabilă, care a surprins întreaga audiență, eleva Olesea Panchiv a făcut o prezentare privind proiectele implementate cu suportul fondurilor europene în Regiunea de Dezvoltare Sud, inclusiv de ADR Sud. Tânăra a relatat, de asemenea, despre participarea liceului la concursul "Best Project Idea", desfășurat în cadrul Campaniei „Tinerilor Ambasadori Europeni", inițiativă realizată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației. Astfel, potrivit ei, Liceul Teoretic "Ion Creangă" din Cimișlia a fost premiat pentru originalitatea și creativitatea ideii prezentate în cadrul acestui concurs cu o Diplomă de excelență.

În cele ce urmează, Zinaida Lupașcu, director adjunct al LT "Ion Creangă", a avut doar cuvinte de laudă pentru elevii implicați în activitate, menționând că, fundamentându-și existența pe principii și valori europene, ei și-au câștigat pe bună dreptate dreptul de a se numi ambasadori europeni.

La finele activității, specialiștii ADR Sud au oferit Diplome de mulțumire colectivului instituției pentru contribuția substanțială la educarea tinerei generații în spiritul valorilor europene, precum și pentru buna colaborare cu instituția responsabilă de implementarea politicii de dezvoltare regională.