Prima   -  Presa   -  Noutăți - Locuitorii satului Borogani, dar și din alte localități ale raionului Leova își doresc servicii moderne. Pentru aceasta ei au pus la punct un Plan de dezvoltare a sectorului Aprovizionare cu Apă și Canalizare

Locuitorii satului Borogani, dar și din alte localități ale raionului Leova își doresc servicii moderne. Pentru aceasta ei au pus la punct un Plan de dezvoltare a sectorului Aprovizionare cu Apă și Canalizare

   
27.04.2017   1063 Accesări  

Uniunea Europeană ajută localitățile din Republica Moldova să se modernizeze. În această ordine de idei, experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) acordă actualmente sprijinul  necesar localităților Tochile-Răducani, Sărata-Răzeși, Tomai, Băiuș, Sîrma, Tigheci și Borogani din raionul Leova pentru ca acestea să-și actualizeze planurile locale de dezvoltare a sectorului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare.

Activitățile de elaborare și actualizare a planurilor locale de dezvoltare a sectorului Aprovizionare cu Apă și Canalizare în localitățile nominalizate au loc în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova", implementat cu suportul Guvernului Federal al Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ).

Proiectul se află în derulare din anul 2013 și are drept scop îmbunătățirea condițiilor de viață a populației raionului Leova prin asigurarea serviciilor de aprovizionare cu apă de calitate.

Totodată, aceste măsuri de planificare se desfășoară în contextul în care, anterior, nemții au ajutat autoritățile publice locale ale raionului Leova să-și elaboreze Capitolul privind AAC al Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică, asumându-și, la rândul lor, responsabilitatea de a efectua ca la carte un Studiu de fezabilitate privind dezvoltarea serviciilor AAC în raionul Leova.

În pespectivă, autoritățile publice locale urmează să caute posibilități de finanțare pentru a conecta localitățile Tochile-Răducani, Sărata-Răzeși, Tomai, Băiuș, Sîrma, Tigheci și Borogani la apeductul magistral Leova-Iargara, care se află în stadiu de proiectare și urmează a fi construit cu suportul Guvernului Germaniei.  Pentru aceasta ele vor intensifica cooperarea inter-comunitară și își vor ajusta planurile locale de dezvoltare a sectorului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare la Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Leova.

Locuitorii satelor Tochile-Răducani, Sărata-Răzeși, Tomai, Băiuș, Sîrma, Tigheci și Borogani așteaptă cu nerăbdare să fie aprovizionați cu apă potabilă de calitate. Cel puțin asta au declarat ei în cadrul audierilor publice pe care le-au desfășurat recent cu scopul de a dezbate și a pune la punct un Plan de acțiuni privind dezvoltarea sectorului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare  în localitățile lor.

Așa, bunăoară, cei de la Borogani s-au plâns că apa pe care o folosesc are un miros specific, neplăcut. Oamenii au ajuns să conștientizeze pe deplin faptul că apa pe care o consumă zilnic din fântânile arteziene nu este bună pentru băut pentru că aceasta, precum arată analizele de laborator, conține un nivel ridicat de săruri minerale, clor și bor în cantități inadmisibile și nocive pentru sănătatea omului.

De asemenea, localnicii realizează prea bine faptul ă vor trebui să plătească pentru servicii moderne de aprovizionare cu apă de calitate. Astăzi, tariful pentru un metru cub de apă în orașul Leova este de 16.00 lei, iar în alte localități acesta variază. După conectarea la magistrala de apeduct Leova-Iargara care va fi construită, leovenii urmează să achite cu toții un tarif unic pentru apă. Iar mărimea acestuia va depinde de numărul de conectări, ceea ce ar însemna - cu cât mai mulți consumatori vor fi cu atât va fi mai mic va fi tariful.

Prezenți la audierile publice, consultantul GIZ, Andrei Tocaru, și managerul de proiect, Valeriu Porubin, au răspuns la întrebările cetățenilor și au specificat că în ceea ce privește tariful care va fi aplicat pentru consumul apei potabile pompate din râul Prut prin magistrala Leova-Iargara, acesta va fi stabilit în anul 2019, la calcularea lui fiind aplicate practicile europene.

De asemenea, borogănenii, dar și cei din localitățile implicate în activități de planificare, înțeleg că ar mai fi nevoie să construiască în satele lor și un sistem centralizat de canalizare, pentru a diminua poluarea  mediului, a proteja sursele de apă potabilă și a asigura un mediu de viață sănătos.

Elena Savițki, primăr al satului Borogani, a declarat că Planul de acțiuni privind dezvoltarea sectorului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare  în localitate prevede construcția unei rețele extinse de apeduct, care va asigura accesul la apă potabilă de calitate, captată din râul Prut, pentru toată populația, instituțiile publice și private la servicii calitative, prestate 24/24 de un operator regional calificat. Totodată, acesta prevede pentru anul următor elaborarea proiectului tehnic privind construcția rețelei de canalizare și a stației de epurare în localitate. Astfel încât până în 2021 satul Borogani își propune să aibă deja o rețea de canalizare nou-construită și o stație de epurare a apelor reziduale.

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" este parte componentă a proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova", faza II. Acesta are o valoare totală de peste 70 de milioane de lei și este susținut financiar de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).