Prima   -  Presa   -  Noutăți - Masă rotundă cu participarea oamenilor de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud

Masă rotundă cu participarea oamenilor de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud

   
05.04.2017   889 Accesări  

Antreprenorii din Regiunea de Dezvoltare Sud au fost invitați să participe la o masă rotundă organizată marți, 4 aprilie, de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în contextul elaborării Programului Regional Sectorial în domeniul Infrastructurii de Sprijin a Afacerilor.

Evenimentul a fost organizat cu scopul de a identifica eventualele probleme cu care se confruntă întreprinzătorii din regiune şi a colecta propuneri pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor în zonă, precum și pentru  eficientizarea relaţiei dintre administraţia locală şi mediul de afaceri.

În deschiderea lucrărilor mesei rotunde, Tatiana Aramă, șefa Secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud, le-a mulțumit reprezentanților businessului mic și mijlociu pentru receptivitatea și bunăvoința de a se implica și a pune umărul la elaborarea unui important document  strategic pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, și anume a celui de planificare a investițiilor pentru dezvoltarea pe termen lung a infrastructurii sectorului privat.

În cele ce urmează, Diana Nastas, consultant Oxford Policy Management, instituție implementatoare a  proiectului "Asistență pentru facilitarea creșterii economice a Regiunilor de Dezvoltare Sud și UTA Găgăuzia", finanțat de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord),  a prezentat activitățile și obiectivul proiectului. 

Iar Iurie Batîru, reprezentantul Agenției de Stat pentru Protecția Proprietății Intelectuale (AGEPI), le-a vorbit întreprinzătorilor despre importanța protecției juridice a proprietății intelectuale, sensibilizându-i, de asemenea, în privința etichetării si marcărea marfurilor produse.

În continuarea mesei rotunde, Despina Pascal, expert consultant Oxford Policy Management, a provocat antreprenorii la o discuție liberă și exhaustivă privind problemele și provocările cu care aceștia se confruntă în activitatea lor de zi cu zi, împreună identificând, pas cu pas, soluțiile care ar veni să stimuleze, în final, creșterea economică durabilă a Regiunii de Dezvoltare Sud.

S-a vorbit foarte mult și aprins despre faptul că Regiunea Sud rămâne a fi, deocamdată, una subdezvoltată, despre necesitatea susținerii reale de către stat a dezvoltării mediului de afaceri, creării și dezvoltării în zonă a infrastructurii de sprijin a afacerilor, despre stimularea culturii antreprenoriale, promovarea și facilitarea creării parteneriatelor public-private în cadrul proiectelor de dezvoltare economică a Regiunii de Dezvoltare Sud.

În final, s-a ajuns la o viziune comună asupra dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor în sud, expresia căreia va fi așa-numitul Program Regional Sectorial care urmează a fi elaborat în domeniul Infrastructurii de Sprijin a Afacerilor.

"În calitatea mea de expert și de cetățean al unei țări europene vecine cu Republica Moldova,  vă asigur că lucrurile pot și merită a fi schimbate în bine. Știu că este greu, dar vă îndemn să încercați aici, la Cimișlia, dar și în toată Regiunea de Dezvoltare Sud, să puneți osul la treabă și, unindu-vă și asumându-vă pe deplin toate riscurile și eforturile, inclusiv prin proiecte, să faceți minuni, pentru că motoarele economiei trebuiesc repornite și atunci oamenii vor reveni acasă", a îndemnat Despina Pascal, expertă din România.

Precizăm că proiectul "Asistență pentru facilitarea creșterii economice a Regiunilor de Dezvoltare Sud și UTA Găgăuzia", în cadrul căruia Republica Moldova beneficiază de consultanța experților, este finanțat de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Ca rezultat al proiectului urmează a fi elaborate doua Programe Sectoriale Regionale de dezvoltare a infrastructurii de suport pentru afaceri în Regiunile de Dezvoltare Sud și UTA Gagauzia. De asemenea, acesta își propune să consolideze capacitățile instituțiilor regionale, inclusiv în formularea conceptelor de proiect în domeniul dezvoltării economice a regiunii, în acest context urmând a fi acordată asistență pentru formularea a câte 4 concepte de proiecte regionale în fiecare regiune