Prima   -  Presa   -  Noutăți - Granturile mici, o oportunitate pentru proiectele din turism, care țintesc rezultate mari pentru comunitățile din sudul țării

Granturile mici, o oportunitate pentru proiectele din turism, care țintesc rezultate mari pentru comunitățile din sudul țării

   
29.03.2017   1600 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în comun cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, au desfășurat recent, la Cimișlia, cel de-al patrulea training tematic în cadrul proiectului "Creșterea capacităților locale pentru dezvolarea durabilă bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice majore în Moldova".

Evenimentul, cu tematica "Procurări transparente și managementul financiar eficient al proiectelor", a fost realizat cu suportul Programului de Granturi Mici al Fondului Global de mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova.

Și de această dată, prezența la training a fost una numeroasă, fapt care denotă interesul sporit al autorităților publice locale din Regiunea Sud, care susțin dezvoltarea turismului în destinațiile eco-turistice și dezvoltarea durabilă a localității, precum și al ONG-urilor, antreprenorilor din destinațiile turistice rurale, care sunt motivați să dezvolte sau să consolideze afacerile și sunt deschiși pentru cooperare cu alți parteneri pentru atragerea investițiilor în amenajarea destinațiilor turistice.

Activitățile trainingului au fost moderate de Marina Miron, reprezentanta Asociației Turismului din Moldova, care a menționat că așteptările pe care le au oganizatorii vizavi de creșterea competențelor publicului-țintă sunt tot atât de mari, pe măsura dorinței arzătoare a APL și ONG-urilor din  Regiunea Sud de a scrie proiecte bune, competitive în domeniul dezvoltării infrastructurii turistice.

Pe de altă parte, și reprezentanta GEF-ului, instituție  care a sprijinit financiar desfășurarea, în toate regiunile țării, a unui ciclu de instruiri, și-a arătat disponibilitatea de a oferi toată informația necesară referitor la modalitatea de aplicare a proiectelor în cadrul concursului lansat în luna martie curent de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF).

Astfel, din start, participanților le-au fost prezentate mai întâi componentele Programului GEF, la care aceștia pot aplica cu proiecte. Și anume:

·        Conservarea peisajului terestru la nivel de comunitate;

·        Agroecologie inovativă inteligentă din punct de vedere al clmei;

·        Co-beneficiile de acces la sistemul energetic cu emisii reduse de carbon;

·        Coaliții de management al substanțelor chimice locale și globale;

·        Platforme de dialog politic și de planificare între OSC și Guvern;

·        Promovarea incluziunii sociale;

·        Acoperirea globală a programului de cunoștințe bazate pe practica cetățenilor.

După care, Georgeta Mincu, expertă din cadrul Centrului de Dezvoltare și Management, a introdus în temă publicul, vorbindu-i despre legislația actuală privind achizițiile publice în Republica Moldova. În cele ce urmează, ONG-iștii  și reprezentanții administrațiilor publice locale au fost învățați ca la carte cum să organizeze și să desfășoare corect procedurile de achiziție a bunurilor și serviciilor în cadrul proiectelor.

Solicitând opiniile participanților despre utilitatea cursurilor de instruire organizate de Asociația Turismului din Moldova, în colaborare cu ADR Sud și cu suportul financiar al GEF, Ion Calalb, directorul AO „Pentru toți" din orașul Leova, ne-a relatat următoarele: "După finalizarea acestor cursuri, am învățat multe lucruri noi și am căpătat mai multă încredere în faptul că orice idee poate deveni realitate. Am învățat cum se scrie un proiect, care sunt componentele acestuia și căror cerințe trebuie să corespundă pentru a fi eligibil. De asemenea, am realizat cât de importantă este cooperarea și gestionarea corectă și eficientă a banilor în cadrul proiectelor. Acum, fiindcă am căpătat mai multă competență, intenționez să duc până la bun sfârșit proiectul meu de vis "Digitalizarea traseului turistic al raionului Leova". Deoarece avem foarte multe trasee și obiective turistice care trebuiesc valorificate și promovate, m-am gândit că ar fi oportună crearea unui Ghid turistic al raionului Leova, cu plasarea ulterioară a acestuia pe diferite rețele de socializare. Iar ulterior, de ce nu, crearea chiar a unei pagini  web în acest scop. Sper să-mi reușească".

Și Sergiu Panțîru, specialist al Serviciului resurse şi asigurarea durabilităţii investiţiilor din cadrul Consiliului Raional Căușeni, s-a arătat mulțumit de oportunitatea de a participa la instruiri: "Ideea de a participa la asemenea instruiri a fost propusă încă în cadrul procesului de elaborare a Programului Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității tutristice, la care am lucrat împreună cu specialișii ADR Sud, intrând în componența grupului de lucru. Și am acceptat-o cu mare plăcere, deoarece consider că domeniul turismului este, la moment, unul subestimat în zona noastră. Acestuia i se acordă o atenție nici chiar secundară, ci terțiară, pentru că, de fiecare dată, primarii și autoritățile raionale țintesc proiecte de infrastructură, de îmbunătățire a condițiilor în instituțiile publice, dar mai puțin atrag atenția asupra faptului că locurile de muncă se creează nu doar prin piețe sau dezvoltând diverse activități economice, ci și valorificând potențialul turistic".

"Turismul la fel este o activitate economică cu un potențial sporit și care, totodată, diversifică oferta regiunii ca atractivitate în general. Pentru noi este binevenită sesiunea de ateliere organizată de Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova, pentru că ne-a ajutat să ne dezvoltăm capacitățile noastre de a atrage finanțări în domeniul turismului și, totodată, ne-a permis să vedem cu alți ochi anumite lucruri și să generam idei noi de proiecte", a declarat reprezentantul Consiliului Raional Căușeni.