Prima   -  Presa   -  Noutăți - Dezbateri în domeniul dezvoltării regionale dezvoltate în cadrul conferinței „Chișinăul versus regiunile Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetățenii și mediul de afaceri"

Dezbateri în domeniul dezvoltării regionale dezvoltate în cadrul conferinței „Chișinăul versus regiunile Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetățenii și mediul de afaceri"

   
10.03.2017   414 Accesări  

 „Autoritățile publice centrale și locale, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au participat ieri în cadrul conferinței "Chișinăul versus regiunile Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetățenii și mediul de afaceri", organizate de IDIS "Viitorul".

Potrivit organizatorilor, conferința a vut drept scop de a dezvolta dezbaterile din domeniul dezvoltării regionale, cu impact asupra cetățenilor și a economiei Republicii Moldova, dar și de a spori gradul de transparență, responsabilitate financiară și competitivitate a autorităților locale din țara noastră.

În cadrul conferinței a fost lansat și portalul competitivității raionale în Moldova  http://competitiveness.viitorul.org Website-ul interactiv arată nivelul de competitivitatea al raioanelor, evaluat în baza a 81 de indicatori (ca piața muncii, taxele locale, infrastructură etc.). Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes în Slovacia.

De asemenea, au fost prezentate principalele concluzii ale Raportului cu privire la competitivitatea raioanelor din Republica Moldova. Raportul, semnat de Liubomir Chiriac, Tatiana Lariușin și Ion Butmalai, are scopul de a analiza avantajele și dezavantajele competitive ale raioanelor. În acest sens, au fost chestionate companiile, precum și autoritățile publice locale din 32 de raioane, UTA Găgăuzia, municipiile Chișinău și Bălți.

Evenimentul a fost organizat în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar". Inițiativa este implementată de IDIS „Viitorul", în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid). Proiectul are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.