Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grupul de lucru regional sectorial, pe cale de a identifica o viziune comună de dezvoltare a infrastructurii de afaceri în Regiunea Sud

Grupul de lucru regional sectorial, pe cale de a identifica o viziune comună de dezvoltare a infrastructurii de afaceri în Regiunea Sud

   
27.02.2017   685 Accesări  

Reunit în ședință la Incubatorul de Afaceri din orașul Cimișlia, Grupul de Lucru Regional Sectorial, constituit în scopul elaborării Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri, a luat act de informația prezentată de experți în ceea ce privește profilul economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și infrastructura de afaceri existentă în zonă. Totodată, asistați de experți notorii din România și Republica Moldova, membrii grupului au efectuat un diagnostic al realității în ceea ce privește dezvoltarea economică a Regiunii Sud, identificând punctele tari și slabe, oportunitățile și riscurile, astfel încât ulterior să poată ancora proiecte investiționale în realitatea existentă.

La lucrările Grupului de Lucru Regional Sectorial pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în Regiunea Sud a participat Valentina Țapiș, șefa Direcției politică și cooperare regională la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

În numele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valentina Țapiș s-a arătat bucuroasă să noteze prezență impunătoare la activitate a numeroși actori din domeniul economic și cel al planificării strategice, ceea ce , în opinia dumneaei, denotă faptul că dorința de a schimba situația din punct de vedere economic în Regiunea de Dezvoltare Sud este una arzătoare.

"Așteptările noastre, ale MDRC și ale Guvernului, sunt ca, pe final, să ieșim cu un Program Regional Sectorial și un portofoliu de proiecte care vor schimba sub aspect economic situația în regiune. De menționat, că ADR Sud are deja elaborate mai multe programe regionale sectoriale, însă ca să putem atinge un echilibru al dezvoltării republicii în ansamblu, nu este suficient să avem doar apă și canalizare, drumuri și un management integrat al deșeurilor solide, mai este necesar să creăm noi locuri de muncă și să reușim să obținem astfel o dezvoltare economică. Ne propunem astfel să ghidăm partenerii noștri de dezvoltare din rândul APL și alți actori din regiune ca să elaboreze proiecte viabile, care vor fi finanțate din diferite fonduri, inclusiv din Fondul Național de Dezvoltare Regională, și care vor asigura o dezvoltare economică prosperă la nivel de regiune", a specificat Valentina Țapiș.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, s-a arătat și ea marcată de prezența numeroasă, la Cimișlia, a persoanelor care își doresc cu adevărat o schimbare în Regiunea Sud: "Faptul că suntem, astăzi, într-un număr atât de mare adunați în cadrul unul nou atelier de lucru vine să însemne că ceea ce face ADR Sud, și anume elaborarea PRS în domeniul infrastructurii de afaceri, este nu doar în interesul instituției noastre, ci al întregii regiuni. Dintotdeauna cei de la sud au fost și sunt cu o implicare enormă în ceea ce fac și sunt încrezută că rezultatul final va fi unul pe măsura așteptărilor", a menționat șefa ADR Sud.

Potrivit doamnei Culeșov, pentru ca Regiunea Sud să devină una competitivă din punct de vedere economic, este necesar și binevenit suportul din partea unor experți cu o experiență avansată. "Vreau să menționez prezența în Republica Moldova și, în special, în Regiunea Sud a unor experți notorii, cum este, bunăoară, Despina Pascal din România, care nu doar va disemina experiența  țării sale, ci și va pune umărul la elaborarea Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri pentru regiunea noastră", a ținut să remarce șefa ADR Sud.

Informații relevante pentru radiografia economiei Regiunii de Dezvoltare Sud, formularea arborelui problemelor și al obiectivelor, și identificarea unei viziuni comune și a priorităților de dezvoltare a sectorului nominalizat, au prezentat în cadrul GLRS economista Galina Șelari, director al Centrului de Investigații Strategice și Reforme din Republica Moldova, Alla Levitskaia, director executiv al Incubatorului inovațional „INNO Center"din cadrul Universității de Stat din Comrat și Despina Pascal, economist, consultant de politici publice, expert în audieri publice la Academia de Advocacy din Timișoara, România.

Pe parcursul ședinței au răsunat mai multe propuneri vizavi de  viziunea și obiectivele de dezvoltare a infrastructurii de afaceri in RDS. Au fost identificate, în prealabil, trei directii majore cu referire la obiectivele specifice, care urmează a fi formulate și analizate de experți.