Prima   -  Presa   -  Noutăți - Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 4,8 milioane de dolari din partea Japoniei pentru dezvoltarea agriculturii conservative

Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 4,8 milioane de dolari din partea Japoniei pentru dezvoltarea agriculturii conservative

   
23.02.2017   629 Accesări  

Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de aproximativ 4,8 milioane de dolari SUA din partea Japoniei, pentru implementarea Proiectului „Agricultura conservativă - dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova".

O hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de grant între Guvernele celor două state a fost aprobată în cadrul ședinței de ieri a Executivului. Proiectul prevede procurarea utilajelor și echipamentelor pentru agricultura conservativă.

Agricultura conservativă este o prioritate a Republicii Moldova, stipulată în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020. Aceasta presupune dezvoltarea unei agriculturi durabile, adaptată la schimbările climaterice, prin aplicarea practicilor care protejează și ameliorează fertilitatea solului.

Ce este agricultura conservativă şi de ce este utilă?

Agricultura conservativă (AC) include o serie de practici agricole complementare:

• perturbarea minimă a solului (printr-un sistem redus de lucrări ale solului sau prin semănatul direct în mirişte) pentru a conserva structura, fauna şi materia organică a solului;

• acoperirea permanentă a solului (culturi de acoperire, reziduuri şi mulci) pentru a proteja solul şi pentru a contribui la eliminarea buruienilor;

• diverse rotaţii şi combinaţii ale culturii care stimulează microorganismele din sol şi elimină dăunătorii plantelor, buruienile şi bolile.

Agricultura conservativă urmăreşte intensificarea producţiei agricole prin optimizarea utilizării resurselor agricole şi prin contribuirea la reducerea degradării răspândite a terenurilor prin gestionarea integrată a solului disponibil, a apelor şi a resurselor biologice combinate cu materii prime externe. Lucrarea mecanizată este înlocuită de amestecarea biologică a solului, microorganismele din sol, rădăcinile şi fauna solului preluând funcţia de lucrare şi de echilibrare a substanţelor nutritive din sol. Fertilitatea solului (substanţe nutritive şi apă) este controlată prin gestionarea acoperii solului, rotaţia culturilor şi controlul buruienilor.

Din aplicarea agriculturii conservative decurg mai multe avantaje, unele dintre acestea (productivitatea crescută, biodiversitatea, etc.) devenind evidente odată cu stabilizarea sistemului.