Prima   -  Presa   -  Noutăți - Programul Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost supus consultării publice

Programul Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost supus consultării publice

   
20.01.2017   566 Accesări  

Vineri, 20 ianuarie 2017, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a desfășurat, în centrul de reședință al Regiunii Sud, o ședință de consultare publică a proiectului Programului Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Sud. La ședință au participat reprezentanți ai Consiliilor Raionale, specialiști ai ADR Sud, exponenți ai mediului academic, primari, funcționari publici, reprezentanți ai societății civile din Regiunea de Dezvoltare Sud ș.a. 

În debutul consultărilor publice,Tatiana Aramă, șefa secției Planificare strategică și programare în cadrul ADR Sud, a vorbit despre scopul și importanța elaborării programului și despre metodologia aplicată în procesul de elaborare a documentului de importanță strategică pentru RD Sud.

Potrivit responsablei, Programul Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a RD Sud propune o abordare clară şi realistă pentru îmbunătăţirea sectorului turistic. Scopul de bază al acestuia este de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile şi de a crea condiţii pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniul turismului, proiecte care ar corespunde necesităţilor de dezvoltare a sectorului în Regiunea de Dezvoltare Sud și ar veni în concordanță cu politicile sectoriale, practicile existente şi cadrul strategic relevant.

În cele ce urmează, Ana Donia, specialist  în planificare strategică și programare la ADR Sud, s-a referit la cadrul conceptual al Programului Regional Sectorial, prezentând în același timp o analiză  a situației curente în domeniul turismului în Regiunea de Dezvoltare Sud. Vorbind despre infrastructura și serviciile turistice existente în RDS, destinațiile turistice cu potențial de dezvoltare, specialista ADR Sud a ținut, totodată, să puncteze asupra problemelor și barierelor existente în dezvoltarea sectorului de turism în zona de sud a Moldovei.

Viorel Miron, expert în domeniul turismului, Director al Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova, le-a vorbit invitaților despre profilul turistic al RD Sud, despre punctele forte și cele slabe ale turismului în regiune, principalele trasee turistice,  dar a prezentat și un șir de date statistice importante ce țin de domeniul respectiv.

De asemenea, expertul a venit cu unele recomandări și sugestii pentru APL în ceea ce privește identificarea unor idei de proiecte regionale în domeniul infrstructurii turistice, care ar putea fi eligibile și ar avea șanse să beneficieze de finanțare.

Participanții la ședință au discutat și despre viziunea de dezvoltare a sectorului, obiectivele și măsurile de intervenție identificate împreună cu membrii Grupului Regional Sectorial în domeniul turismului și integrate în proiectul programului.

Gheorghe Răileanu, primar al orașului Cimișlia, membru al CRD Sud, a menționat că multe localități dispun de atracții turistice importante, dar autoritățile publice nu au posibilitate să le reabiliteze cu forțe proprii, de aceea este necesar ca programul să prevadă sinergizarea eforturilor pentru elaborarea proiectelor complexe și promovarea acestora cu scopul de a identifica surse reale de finanțare.

Sergiu Panțîr, specialist în cadrul Centrului raional de Resurse și Asigurarea Durabilității Investițiilor din componența Consiliului Raional Căușeni, a ținut să menționeze că, pentru a atrage mai mulți turiști în regiunea sud, este foarte important să fim mai activi și să promovăm pe larg obiectivele turistice existente în această zonă - fie prin intermediul unui portal sau a unei pagini electronice, care ar oferi informații detaliate pentru doritorii de a explora Regiunea Sud a Republicii Moldova. "Astfel, a declarat Panțîru, vom reuși să asigurăm o mai mare vizibilitate și, de ce nu, atractibilitate a patrimoniului cultural, istoric și natural de care dispunem, și vom tinde să valorificăm pe deplin destinațiile turistice pe care le avem în regiune."

În această ordine de idei, au fost lansate mai multe propuneri de intensificare a cooperării intercomunitare între APL în vederea identificării unor idei de proiecte în domeniul sporirii atractivității turistice, de creare a unor trasee turistice la nivel local și regional, a unui sistem regional de marcare a destinațiilor turistice ș.a.

Toate propunerile parvenite în cadrul ședinței de consultare publică a documentului urmează a fi analizate, în baza celor mai relevante fiind operate completări în documentul final.  Ulterior Programul Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice va fi propus pentru aprobare membrilor CRD Sud, în cadrul ședinței din 26 ianuarie curent.

Proiectul PRS în domeniul atractivității turistice poate fi consultat accesând linkul: http://adrsud.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=3100&t=/Presa/Noutati/Consultari-publice-a-Programului-regional-sectorial-in-domeniul-creșterii-atractivitatii-turistice-pentru-Regiunea-de-Dezvoltare-Sud