Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană își reiterează sprijinul său pentru Republica Moldova, în realizarea eficientă a reformelor

Uniunea Europeană își reiterează sprijinul său pentru Republica Moldova, în realizarea eficientă a reformelor

   
29.11.2016   1372 Accesări  

O misiune de experți ai Comisiei Europene efectuează o vizită de lucru, la Chișinău, cu scopul de a identifica domeniile prioritare de susținere a Republicii Moldova în următorii trei ani. În acest sens, experții europeni au avut o întrevedere  cu ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, și ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Principalele subiecte de discuție s-au axat pe sprijinul în vederea îmbunătățirii capacităților de promovare a reformelor în  politicile de dezvoltare regională și de mediu, identificarea proiectelor prioritare, facilitarea participării actorilor regionali în programele finanțate de UE.

"Suntem recunoscători pentru suportul constant al UE acordat țării noastre și inițiativelor regionale. Ne-am asumat un set de responsabilități prin includerea în Acordul de Asociere RM-UE a unui capitol dedicat dezvoltării regionale - Capitolul 20 "Dezvoltarea regională, cooperarea la nivel transfrontalier și regional". Am participat la exercițiul de planificare a asistenței UE în RM pentru Planului anual de acțiuni 2016, și am remis în acest context, spre examinare către Comisia Europeană, lista de proiecte infrastructurale pe domeniul eficiență energetică și aprovizionarea cu apă și sanitație. La întocmirea listei de proiecte am consultat autoritățile publice locale de nivelul I și II, inclusiv sectorul privat și societatea civilă, pentru a prioritiza proiectele în dependență de necesitățile cetățenilor din comunități. Sperăm ca în lista priorităților pentru perioada 2017-2020, să se regăsească și domeniile din Strategia Națională de Dezvoltare Regională, aprobată recent", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.   

Totodată, ministrul Vasile Bîtca a precizat că Strategia Națională de Dezvoltare Regională, aprobată recent în Parlament, a fost elaborată ținând cont de prioritățile regionale și necesitățile sectoriale ale comunităților.

Experții Comisiei Europene au menționat că vizita are drept scop susținerea Republicii Moldova în realizarea eficientă a reformelor propuse pentru perioada 2017-2020, iar rolul lor este de a revizui Planul multianual și a include noi domenii de oferire a suportului UE pentru țara noastră.  

"Pe parcursul acestei săptămâni vom avea întrevederi cu mai mulți miniștri, organizații internaționale și reprezentanțe ale statelor membre ale UE în RM și reprezentanți ai societății civile. Vrem să înțelegem care sunt domeniile prioritare pentru care aveți nevoie de sprijinul UE.  Analizăm și opțiunea dimensiunii regionale a asistenței oferite, astfel, vom propune și pilotarea unor inițiative regionale.. Ne propunem ca impactul să fie cât mai vizibil și eficient pentru societate", a menționat Adriano Martins, șeful Serviciului European de Acțiune Externă.

La rîndul său,   ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a precizat importanța oferirii suportului european pentru soluționarea problemelor de mediu și a menționat procesul de reformare prin care urmează să treacă instituția cu precizarea actelor normative, documentelor strategice ce sunt în proces de elaborare.

"În prezent Ministerul Mediului abundă de documente ce trebuie adoptate la capitolul schimbări climatice, în contextul angajamentului țării noastre conform prevederilor Acordului de la Paris. În acest domeniu avem nevoie de sprijinul UE, precum și pentru soluționarea altor probleme de mediu, care pentru o perioadă îndelungată nu au fost discutate și nu au fost incluse în agenda decidenților. Ne angajăm să fim elevi responsabili în relații cu Europa și să realizăm reformele ce vor fi drept bază în soluționarea problemelor de mediu. Sunt multe activități pe care trebuie să le realizăm și abundența acestora este complicată pentru cadrul instituțional existent. Deși această misiune este dificilă și necesită implicarea mai multor instituții, este o misiune realizabilă", a specificat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.