Prima   -  Presa   -  Noutăți - Valoarea investițiilor realizate în regiune prin intermediul instrumentelor de dezvoltare regională depinde, în mare măsură, de cât de participativ și transparent este acest proces

Valoarea investițiilor realizate în regiune prin intermediul instrumentelor de dezvoltare regională depinde, în mare măsură, de cât de participativ și transparent este acest proces

   
17.11.2016   533 Accesări  

Raportul de monitorizare privind politica de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Sud, elaborat în cadrul proiectului "Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție a OSC-urilor", cu suportul financiar al USAID, a fost prezentat recent actorilor implicați în procesul de dezvoltare regională, în cadrul unui atelier de lucru organizat las Cimișlia, de Centrul CONTACT-Cahul. La atelier au participat, alături de reprezentanții sectorului asociativ, specialiștii Agenției de Dezvoltare Regionale Sud.

Mihai Cucereanu, coordonatorul proiectului implementat de CONTACT-Cahul, a făcut, mai întâi de toate, o scurtă prezentare a activităților de advocacy care urmează a fi întreprinse pentru ca OSC-urile să capete, de acum încolo, o mai mare putere de acțiune.

După care consultantul național Lilian Danilov a purces în mod direct la prezentarea propriu-zisă a Raportului de monitorizare privind politica de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Sud.  

Expertul, autor al studiului, a specificat că dezvoltarea regională este un concept relativ nou, promovat tot mai mult în ultimul timp și care se referă la investițiile care se fac în dezvoltarea echilibrată și durabilă a teritoriului Republicii Moldova. Evident, în această situație, expertiza a fost interesată să afle, mai întâi de toate, care este eficiența acestor investiții, pe cât de transparent și de echitabil au fost ele realizate.

La elaborarea raportului, Lilian Danilov s-a referit, în esență, la două aspecte importante - unul care ține de Participare, adică felul în care sunt implicați actorii din regiune la activitățile și procesele care se desfășoară aici, și Guvernanță, adică felul în care se iau deciziile, cine sunt cei care participă la luarea deciziilor și pe cât de responsabil fac acest lucru.

Potrivit expertului, principalele concluzii pe care le-a formulat în raport se referă la câteva aspecte, una din constatări fiind cea că în Republica Moldova încă mai continuă să existe neclaritate în ceea ce privește cadrul conceptual dedicat dezvoltării regionale, având în vedere felul în care oamenii utilizează anumiți termeni, concepte cu referire la procesul de dezvoltare regională. Una din recomandările expertului a fost că este nevoie de mai multă implicare a mediului academic și a instituțiilor de expertiză pentru ca publicului larg să-i fie oferite mai multe analize în acest domeniu.

O altă concluzie a expertului ar fi că este nevoie de o mai mare responsabilizare și activizare a actorilor din regiune, astfel încât aceștia să-și înțeleagă mai bine rolul și mandatul pe care ei îl au. În mod special, Lilian Danilov s-a referit la Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, opinând că este nevoie de o regândire a formatului și componenței acestui organ, așa încât să existe realmente lume implicată, activă în procesul de luare a deciziilor, care să-și asume responsabilitate față de implementare a acestor decizii, pe perioada de realizare a documentelor strategice.

De asemenea, expertiza a arătat că trebuie să avem implicat un număr mai mare de actori în procesul de dezvoltare regională și diversificate modalitățile de comunicare cu acești actori, astfel încât informația despre procesele care se întâmplă în regiune să fie prezentată cât mai accesibil pentru toți.

În numele ADR Sud, Tatiana Aramă, șef Secție planificare și programare strategică, a declarat că acest eveniment este unul foarte important ținând cont de faptul că guvernanța regională este unul din obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020.

De calitatea guvernanței depinde cât de eficient și efectiv va fi procesul de dezvoltare regională, a specificat responsabila, considerând bineveni faptul că în raport a fost pus accesul anume pe participare. „Cu adevărat, procesul participativ în dezvoltarea regională, implicarea tuturor actorilor în acest proces amplu, nu doar a celor instituționali, deci nu numai a Agenției de Dezvoltare Regională Sud, contează, pentru ca politica de dezvoltare regională să aducă cu adevărat cetățenilor beneficii simțitoare", a subliniat Tatiana Aramă.