Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grație unui proiect transfrontalier, în raionul Cahul a fost deschis Centrul de informare și educație ecologică al Rezervației Biosferei Prutul de Jos

Grație unui proiect transfrontalier, în raionul Cahul a fost deschis Centrul de informare și educație ecologică al Rezervației Biosferei Prutul de Jos

   
16.11.2016   540 Accesări  

Un Centru de informare şi educaţie ecologică în Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos", creată în premieră în R. Moldova, a fost deschis, zilele acestea, în localitatea Slobozia Mare, raionul Cahul.  Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect transfrontalier de consolidare a ariilor protejate în regiunea Dunării şi Prutului Inferior.

Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-Republica Moldova "Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior - Pan Nature". Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia "Moldsilva".

Crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. "Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidând implicarea comunitară în regiune", a menţionat Anatolie Rîşina, managerul proiectului.

Acest centru, creat graţie unui proiect inedit pentru R. Moldova, își propune să devină un element de atracţie turistică, în urma căruia va avea de câştigat toată zona de sud a ţării. Destinaţia va fi inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor".

Proiectul din sudul ţării a fost lansat în anul 2013 şi are un buget de peste 2,2 milioane de euro, bani alocați de Uniunea Europeană.