Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii în planificare regională și-au coordonat acțiunile în vederea identificării unei viziuni comune de conținut și abordare a Programului Regional Sectorial în domeniul turismului

Specialiștii în planificare regională și-au coordonat acțiunile în vederea identificării unei viziuni comune de conținut și abordare a Programului Regional Sectorial în domeniul turismului

   
16.11.2016   562 Accesări  

Specialiștii în planificare regională și programare din componența Agențiilor de Dezvoltare Regională Sud, Nord și Centru s-au întrunit, astăzi, în centrul de reședință al Regiunii Centru pentru a dezbate în comun o serie de probleme legate de elaborarea Programelor Regionale Sectoriale în domeniul atractivității turistice.

La această întrunire au participat, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai ADR Centru, Agenției Turismului din Republica Moldova și reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul turismului, cu expertiză în domeniu. Întrunirea a fost inițiată în contextul elaborării Programelor Regionale Sectoriale (PRS) în domeniul atractivității turistice, iar participanții la ședință s-au reunit pentru a decide direcțiile de dezvoltare a sectorului și cadrul metodologic de identificare a portofoliului de proiecte.

Specialiștii din cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională au discutat despre măsurile întreprinse până în prezent în cadrul procesului de elaborare a PRS în domeniul atractivității turistice și dificultățile întâmpinate. La etapa următoare, s-a invocat nevoia de generalizare, la nivelul fiecărei regiuni, a informației colectate, ca urmare fiind identificate problemele legate de dezvoltare a sectorului respectiv și intervențiile viitoare. Reieșind din dificultățile identificate pe parcursul implementării proiectelor din domeniul turismului, participanții la ședință au convenit asupra introducerii unui compartiment nou în program, care va descrie potențialul de asociere a destinațiilor turistice din regiuni.

La rândul lor, reprezentanții Agenției Turismului a Republicii Moldova au menționat necesitatea ajustării, în mod obligatoriu, a structurii documentului care urmează a fi elaborat la nivelul fiecărei regiuni, la cerințele legale standard unificate stabilite față de elaborarea documentelor de politici. Totodată, s-a vorbit și despre importanța corelării documentelor regionale cu documentele naționale sectoriale.

Ședința a contribuit la identificarea unei viziuni comune de conținut și abordare a Programului Regional Sectorial în domeniul turismului, stabilirea cadrului metodologic de identificare a portofoliului de proiecte. La finele ședinței s-a agreat implicarea părților interesate în acțiuni concrete de elaborare a PRS în domeniul atractivității turistice.

Subiectele discutate de către participanții la ședință vor fi prezentate spre consultare membrilor Grupului de lucru regional sectorial în domeniul atractivității turistice pentru a decide în comun conținutul final al PRS în domeniul atractivității turistice. Întrunirea membrilor Grupului de lucru sectorial pentru Regiunea Centru este planificată pentru sfîrșitul lunii noiembrie, anul curent.