Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a participat la Conferinţa internaţională „Internaţionalizarea IMM-urilor – perspective de dezvoltare pentru R.Moldova”

ADR Sud a participat la Conferinţa internaţională „Internaţionalizarea IMM-urilor – perspective de dezvoltare pentru R.Moldova”

   
11.11.2016   1094 Accesări  

Consolidarea platformei de dialog între autoritățile publice, mediul de afaceri, organizații de suport în afaceri și parteneri de dezvoltare a fost principalul subiect abordat, la finele acestei săptămâni, în cadrul Conferinţei Internaţionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, cu tematica „Internaționalizarea IMM-urilor - perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova". La conferință au participat, alături de alte organizații, și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Sud.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Guvernului și a partenerilor de dezvoltare au prezentat situația actuală la capitolul internaționalizare și evoluțiile în implementarea prevederilor Acordului de Asociere.

„IMM-urile reprezintă pilonul de bază în economia, fiind motoare de inovații și dezvoltare. Practic IMM-ruile reprezintă 97% din totalul întreprinderilor din țară, iar 32% este ponderea lor în PIB. Cel mai mare număr a creării locurilor de muncă aparțin IMM-urilor. Nu poate fi nimic mai important pentru un Guvern decât creșterea locurilor de muncă. IMM-urile vor putea spori oportunitățile creării locurilor de muncă, dar aceasta va fi posibil într-un mediu de afaceri benefic. Întru cât sectorul este încă fragil, are nevoie de susține. Totodată, businessul din regiuni trebuie protejat și valorificat. Anume acolo întâmpină cele mai multe probleme. Astfel, strategiile Guvernului sunt orientate spre dezvoltarea și protejarea IMM-urilor, spre dezvoltarea capitalulului uman, facilitarea dezvoltării IMM-urilor în regiuni, dezvoltarea antreprenoriatului feminin etc. Aceasta ne va permite creșterea numărului de angajați până la 65% din totalul numărului de angajați în economie. Agentul economic este sursa primară a bunăstării economiei", a precizat premierul Pavel Filip.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a mulțumit Delegației UE pentru suportul acordat în dezvoltarea IMM-urilor, menționând că ministerul și Guvernul vor depune tot eforul necesar pentru implementarea tuturor propunerilor în urma acestei conferințe.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a saluat prezența unui număr mare de antreprenori la acest eveniment, ceea ce reflectă cât de important este acest sector pentru țară.

„Este un eveniment important pentru economia Republicii Moldova. Este important că IMM-urile să se dezvolte nu doar în Chișinău, ci și în alte localități din nordul și sudul țării. Nu este vorba de bani, ci de reformele implementate de către Guvern, care ajută companiile să se dezvolte. Republica Moldova are multe provocări și multe de realizat", a accentuat Tapiola.

Organizatoarea evenimentului, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, a menționat că întru consolidarea dialogului între companiile private și organizațiile de suport în afaceri și pentru informatizarea despre toate schemele de suport antreprenorial, unul dintre panelurile Conferinței va decurge în formatul unei platforme de interacțiune de tip open space.

„În cadrul acestei inițiative antreprenorii vor avea posibilitatea unică de a comunica și de a se informa despre programele și proiectele de suport în domeniul antreprenoriatului și să participe la ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor Concursurilor „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM" şi „IMM - model de responsabilitate socială". Pentru a asigura un dialog în scopul identificării impedimentelor cu care se confruntă companiile moldovenești în procesul de internaționalizare, participanții își vor putea lăsa mesajele pe „Panoul propunerilor" ", a specificat Iabanji.

Conferința se înscrie în seria activităţilor de promovare a antreprenoriatului, organizate la nivel local și naţional, aliniate campaniei coordonate de Comisia Europeană - „Săptămâna Europeană a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii".

 

În Republica Moldova sunt înregistrate circa 50 000 de întreprinderi mici și mijlocii.