Prima   -  Presa   -  Noutăți - Un nou apeduct urmează să fie construit din fonduri europene în sudul Republicii Moldova

Un nou apeduct urmează să fie construit din fonduri europene în sudul Republicii Moldova

   
08.11.2016   572 Accesări  

Mai multe localităţi din raionul Cahul şi oraşul Vulcăneşti urmează să fie asigurate cu apă în cadrul unui program investiţional susţinut de Uniunea Europeană şi Guvernul Elveţiei. Proiectul va demara în anul 2017, cu un buget de aproximativ 2,2 milioane de euro.

Conform proiectului, timp de doi ani urmează să fie construit apeductul magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcăneşti-Alexandu Ioan Cuza, fiind instalate reţele interne în satele Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca şi Nicolaevca.

Până la finele anului curent, autorităţile publice de la Cahul şi Vulcăneşti, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) şi ai Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei urmează să evalueze gradul de pregătire pentru activităţile planificate, precum şi să aprobe o listă de angajamente ale consiliilor locale.

Noul proiect din sudul ţării va derula în două etape. Prima etapă prevede valorificarea contribuției financiare în valoare de 2,2 mln. de euro, alocate de Guvernul Elveției pentru construcția magistralei Cahul-Lebedenco și a rețelelor interioare. Iar a în cadrul celei de-a doua etape se preconizează construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcăneşti-Alexandu Ioan Cuza, pentru care urmează a fi alocate surse din fondul Uniunii Europene.

 

Ca urmare a îndeplinirii acestui proiect, mii de locuitori din Cahul şi Vulcăneşti vor fi asiguraţi cu apă potabilă de calitate prin branşarea la infrastructura magistrală de aprovizionare din râul Prut. Totodată, în zonă vor fi minimalizate riscurile sanitare, iar administraţia locală va avea posibilitate să supravegheze şi să monitorizeze calitatea serviciilor publice prestate.