Prima   -  Presa   -  Noutăți - Republica Moldova și India identifică oportunități de colaborare în vederea dezvoltării arhitecturii, urbanismului, locuințelor şi amenajării teritoriului

Republica Moldova și India identifică oportunități de colaborare în vederea dezvoltării arhitecturii, urbanismului, locuințelor şi amenajării teritoriului

   
04.11.2016   625 Accesări  

Ministrul Statisticii şi Implementării Programelor în India, Devaragunda Venkappa Sadananda Gowda, și viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, au discutat, în după-amiaza zilei de ieri, oportunitățile colaborării bilaterale dintre Republica Moldova și India, în vederea dezvoltării arhitecturii, urbanismului, locuințelor şi amenajării teritoriului în ambele țări, informează Serviciul de presă al MDRC.

Vizita oficialului indian la Chişinău,  are loc în perioada 2 - 5 noiembrie, cu prilejul celei de-a 25-a aniversare a Independenţei Republicii Moldova şi are drept obiectiv stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica India. Astfel, în cadrul întrevederii, ministrul Devaragunda Venkappa Sadananda Gowda a menționat că are mandatul Guvernului Indiei pentru a pune în discuţie toate aspectele colaborării bilaterale, subliniind oportunitățile de extindere a domeniilor de cooperare cu partenerii indieni. Astfel, demnitarul şi delegaţia indiană au exprimat disponibilitatea autorităţilor indiene de a dinamiza cooperarea bilaterală în domeniul dezvoltării urbane, localităţilor durabile, eco-construcţiilor, eficienței energetice a clădirilor, etc.

La rîndul său, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov a menționat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor este interesat în dezvoltarea  relațiilor de colaborare cu instituția de profil din India, în special în domeniul construcțiilor arhitecturii și tehnologiilor moderne în construcții.

"Am discutat despre inițierea vizitelor reciproce în scopul familiarizării cu obiectivele moderne construite sau în proces de construcţie. De asemenea, ne-ar interesa să realizăm un schimb de experiență între constructori, arhitecți și ingineri din India și Republica Moldova", a precizat viceministrul, Anatolie Zolotcov.

Totodată, oficialul a subliniat că delegația indiană este interesată în  realizarea schimbului de experiență și bunelor practici în reabilitarea blocurilor de locuinţe multietajate, adoptării şi implementării standardelor europene în domeniul performanţei energetice a clădirilor, planificării şi construcțiilor durabile, precum și formele de suport financiar pentru renovarea fondului locativ.

 

La final, ambele părți și-au reiterat disponibilitatea pentru identificarea oportunităţilor de impulsionare a  valorificării depline a potenţialului comercial-economic între cele două ţări.