Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud vă invită la Conferința regională “Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016”

Agenția de Dezvoltare Regională Sud vă invită la Conferința regională “Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016”

   
19.10.2016   631 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, desfășoară vineri, 21 octombrie, ora 10.00, în incinta Complexului turistic "Colinele Aurii" din orașul Cimișlia,Conferința regională "Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării2016". Evenimentul este organizat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în contextul Zilei Regiunii de Dezvoltare Sud, ediția I. 

Conferința "Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016" își propune să dezbată subiecte de actualitate, cum ar fi: oportunitățile și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în procesul promovării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, promovarea inițiativelor  SUERD în cadrul Programului transnațional pentru regiunea Dunării 2014-2020, precum și experiența Letoniei în implementarea Strategiei Mării Baltice, proiecte și exemple care ar putea fi preluate de Republica Moldova în cadrul implementării Strategiei Dunărene.

Agenda_SUERD

În cadrul conferinței, vor fi prezentate, de asemenea, prioritățile de dezvoltare a Regiunii Sud, oportunitățile de creștere a atractivității turistice a zonei și de dezvoltare a antreprenoriatului, posibilități de implicare a femeilor în dezvoltarea comunităților locale din Regiunea Sud.

La evenimentul sus-menționat sunt așteptate să participe circa 70 de persoane, printre care reprezentanţi ai corpurilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Sud și Agenției Austriece pentru Dezvoltare, ai Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră (CBC) din componența Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Autorităţile Publice Locale și exponenți ai mediului de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud, ONG-urile, mass-media locală și regională.

Lucrările conferinței vor fi prezidate de Anatol Usatâi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, coordonator al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) în Republica Moldova, și Gerhard Schaumberger, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei la Chișinău.

De asemenea, la evenimentul consacrat promovării SUERD va participa o delegație din Republica Letonia, din componența căreia vor face parte reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din diferite regiuni ale Letoniei. Cu una din aceste regiuni Agenția de Dezvoltare Regională Sud planifică să semneze o intenție de colaborare.

Evenimentul, organizat de ADR Sud și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru promovarea inițiativelor SUERD în cadrul Programului transnațional pentru Regiunea Dunării 2014-2020, își propune să informeze actorii de dezvoltare regională din Regiunea Sud cu oportunitățile deosebite de finanțare și acțiune ce se deschid prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Totodată, activitatea are drept obiectiv implicarea mai activă a reprezentanților APL, ONG, businessului mic și mijlociu în procesul de dezvoltare regională și să faciliteze cooperarea transfrontalieră între Republica Moldova și Letonia prin crearea parteneriatelor de dezvoltare dintre localităţi, instituții și întreprinderi din regiunile celor două țări.