Prima   -  Presa   -  Noutăți - Schimb de experiență între ADR Sud și ADR UTA Găgăuzia, în vederea implementării politicii de dezvoltare regională

Schimb de experiență între ADR Sud și ADR UTA Găgăuzia, în vederea implementării politicii de dezvoltare regională

   
27.09.2016   1506 Accesări  

27.09.2016/Regiunea de Dezvoltare Sud/ orașul  Cimișlia/

Astăzi în incinta ADR Sud a avut loc o ședință de lucru comună cu reprezentanții ADR UTA Găgăuzia, în vederea schimbului de experiență în dezvoltarea regională.  Activitatea are loc în cadrul ciclului de instruiri,  lansat în contextul  Fondului de bună guvernare "Asistență pentru reforme în Moldova", finanțat de către Guvernul Marii Britanii. Activitățile de diseminare  a experienței în dezvoltarea regională au fost lansate  la solicitarea colegilor de la ADR UTA  Găgăuzia, cu suportul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Sud.

         

Tematica sesiunii de instruire a fost "Cooperarea intercomunală și abordarea sectorială în procesul de identificare a proiectelor". Ca exemplificare a servit experiența acumulată în planificarea regională efectuată în sectorul alimentare cu apă și canalizare. În cadrul ședinței au fost  abordate  subiectele ce țin de :

-  Activitatea instituțiilor de dezvoltare regională, pe exemplul ADR Sud și CRD Sud;

 -  Cooperarea intercomunală la baza dezvoltării regionale;

- Prezentarea proiectului de anvergură regională în desfășurare în baza exemplului din sectoarele AAC. 

Dna Maria Culeșov, director al ADR Sud, a prezentat structura, competențele și rezultatele activității ADR Sud, din perspectiva experienței pe care o are ADR Sud în implementarea proiectelor regionale, elaborarea documentelor de politici regionale, colaborarea  ADR Sud cu partenerii naționali și internaționali, ș.a.

 Experții Leonid Meleca și Stela Corobceanu au indicat asupra importanței cooperării intercomunitare în procesul de identificare a proiectelor regionale în general, cu exemple practice din experiența obținută în domeniul alimentare cu apă și canalizare.

Sesiunea a continuat cu o vizită în teritoriu, la proiectele de anvergură împlementate de ADR Sud - drumul de acces către casa - muzeu "Alexei Mateevici" din s. Zaim, raionul Căușeni  și "Centrul  de tineret și sport din orașul Căușeni".

Reiterăm, Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia a fost creată întru realizarea prevederilor art. 3 (1) din Legea nr. 438-XVI din 28.12.2006 privind dezvoltarea regională și are drept scop planificarea, evaluarea și implementarea politicii de dezvoltare regională orientată spre realizarea unei dezvoltări social-economice teritoriale echilibrate. Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia include 3 raioane adminstrative: Comrat, Ciadîr-Lunga și Vulcănești, ocupînd 5.5% din teritoriul Republicii Moldova, cu o  populație  de 161.900 locuitori.  Prin ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, nr. 75 din 07 iunie 2016, a fost instituită Agenția de Dezvoltare Regională UTA Găgăuzia, cu centrul de reședință în municipiul Comrat.