Prima   -  Presa   -  Noutăți - Descoperă Taraclia ecologică, un sat frumos și verde din raionul Căușeni, îngrijit și curățat de gunoaie de mîna unei femei

Descoperă Taraclia ecologică, un sat frumos și verde din raionul Căușeni, îngrijit și curățat de gunoaie de mîna unei femei

   
02.09.2016   1906 Accesări  

În timp ce mai multe autorități publice locale, susținute de diferite structuri naționale și internaționale, depun astăzi eforturi substanțiale ca să implementeze în localitățile lor un management integrat al deșeurilor, să amenajeze gunoiști și să lichideze depozitele de deșeuri neautorizate, reușind cu greu să facă față provocărilor de mediu, în satul Ta­raclia, raionul Căușeni, acest lucru i-a reușit unei singure persoane. Este vorba de  Pelaghia Traci, care în locul unei gunoiști stihinice a plantat o pădure de frasini, salcâmi și arțari. Și astfel a reușit să „dezamorseze" o bombă ecologică și să soluționeze o problemă gravă a comunității.

Oricine vizitează astăzi localitatea Ta­raclia, raionul Căușeni, este plăcut surprins să poată vedea, chiar la in­trarea în sat, un peisaj verde, pitoresc. E ca o carte de vizită a localității, care te îndeamnă să o descoperi ca fiind un sat cu oameni gospodari. Puțini dintre cei care nu sunt din partea locului știu însă că, acum un an, în locul unde astăzi ce întinde o pădurice tânără, de toată frumusețea, se așternea o adunătură spontană de gunoaie, aruncate la întâmplare de mâna omului nepăsător.

Acum nimic de aici nu mai trădează faptul că până nu demult unii localnici aduceau în zonă gunoiul din gospodării, pe un vârf de deal, chiar în preajma caselor de locuit. Problema gravă a satului Taraclia a fost soluționată de Pelaghia Traci, consilieră în primul mandat în consiliul local. Faptul că oamenii i-a dat vot de încredere ca să le reprezinte interesele în consiliul să­tesc a determinat-o pe Pelaghia Traci să se implice și să-și aducă nemijlocit contribuția la schimbarea în bine a lucrurilor în comunitatea natală. Fiind o femeie cu inițiativă, se gândea cum ar putea schimba ea însăși lucrurile în bine și cu ce să înceapă.

Primul ei pas a fost de a se înscrie la Pro­gramul Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!", care este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", în cadrul Programului ONU „Femeile în Poli­tică", implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilita­rea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și cu sprijinul financiar al Guvernului Suedi­ei și al Consiliului Europei. În cadrul acestui program a învățat multe lucruri utile: cum să identifice problemele care trebuie rezolvate urgent, cum să implice comunitatea, să o res­ponsabilizeze și cum să-i facă pe oameni să prețuiască tot ce se face pentru binele lor.

Astfel, consultându-se cu oamenii din sat, au constatat că cea mai arzătoare proble­mă din comunitatea lor este lichidarea unei gunoiști neautorizate de la intrarea în sat, o adevărată bombă ecologică. Pelaghia Traci a propus proiectul „Eco-Taraclia" în cadrul programului „INSPIR-O" și a găsit susținere.

Pelaghia Traci a mărturisit că problema în cauză era bine cunoscută de toți cetățenii, fiind discutată deseori la ședințele consiliului local. Cu toate acestea, nu se întreprindeau acțiuni concrete pentru a scăpa de aceasta. „Mi-am asumat efortul, am încurajat și antrenat comunitatea într-un exercițiu de solidaritate. Astfel le-am demonstrat localnicilor că nu atât insuficiența resurselor financiare a blo­cat soluționarea problemei, ci nedorința la propriu a oamenilor de a se implica și a contribui personal la schimbare", afirmă consiliera Pelaghia Traci.

Consiliera a mobilizat toată comu­nitatea: persoane de toate vârstele, inclusiv oamenii de afaceri. Împreună au evacuat mormanul de gunoi. Cele circa două hecta­re de teren au fost nivelate, iar apoi a fost transportat sol fertil pentru a pregăti zona de plantarea unei fâșii forestiere. Cetățenii erau informați despre orice acțiune întreprinsă. Și în două luni în locul gropii de gunoi ei au sădit o pădure tânără cu 2000 de copaci.

Acum, după cele realizate, toți oamenii sunt satisfăcuți, arătându-se mândri de felul cum arată astăzi localitatea lor. A dispă­rut mirosul urât, satul devenind mai curat, mai amenajat. Iar faptul că au fost implicați în re­alizarea acestui proiect îi disciplinează și pro­tejează pădurea ca pe un bun comun.

De notat că satul Taraclia, cu cei peste 4000 de locui­tori, este unic in Moldova și chiar în lume. Aici se găsește rezervația geopaleontologică „Râpa lui Vișan" (sec. XIX), considerată drept una dintre cele mai importante atracții turistice naturale din Moldova, potrivit Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova.