Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlia a găzduit cea de-a VI-a ediție a Festivalului regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului Ion Popușoi

Cimișlia a găzduit cea de-a VI-a ediție a Festivalului regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului Ion Popușoi

   
27.06.2016   7454 Accesări  

Duminică, 26 iunie, la Cimișlia s-a desfăsurat Festivalul regional al orchestrelor de muzică populară, în memoria rapsodului "Ion Popușoi", ediția a VI-a, eveniment cultural organizat de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Cimișlia în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

În cadrul acestui festival a fost comemorat vestitul muzician, interpret instrumentist, dirijor de orchestră, Ion Popușoi, dar si valorificată activitatea orchestrelor de muzică populară, a interpreților acordeoniști, întru promovarea creației muzicale autentice din subzonele Centru-Sud ale Republicii Moldova. 

Și deoarece în această duminică în întreaga țară a fost marcată Ziua Portului Popular, Sudul nu numai că  a valorificat costumul popular ca un simbol identitar care ne reprezintă, ci, într-un context extraordinar, l-a sărbătorit pe cel căruia i-a fost sortit să cânte, să plece, dar și să rămână printre oameni – rapsodul cimișlian Ion Popușoi.

Fiind profesor la Școala de Arte din orașul Cimișlia, Ion Popușoi a contribuit la încurajarea și susținerea tinerelor talente. A cutreierat lumea pentru a transmite prin muzică zestrea strămoșească. Spunea că latura artistică l-a ales, iar muzica este pentru el un medicament. Despre începuturile sale muzicale, putem spune că s-a trezit cântând la acordeon pe când avea trei ani. A iubit viața și viața l-a iubit, într-atât de mult, încât l-a sorbit de lângă noi, dăruindu-i, astfel, nemurirea.

Ajuns la cea de-a VI-a ediție, Festivalul de la Cimișlia a găzduit majoritatea orchestrelor de muzică populară cu titlul „model” din țară: ,,Diuz-Ava” (Comrat), „Oiera” (Cărpineni, raionul Hâncești), „Gheorghe Murga” (Doroțcaia, Dubăsari), ,,Struguraș” (Ungheni), „Doina Prutului” (Cantemir) ș.a.

Astfel, prietenii și cei care l-au cunoscut, l-au strigat prin cânt, pe Ion Popușoi, îndemnându-l să revină, peste ani, măcar pentru încă o zi la cârma Orchestrei de muzică populară ,,Rapsozii”.

Acest festival, pe lângă faptul că își propune să-l comemoreze pe rapsodul Cimișliei, are drept scop valorificarea muzicii populare, lansarea tinerelor talente, precum și realizarea schimbului cultural între etnii.