Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grupul de Lucru Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Sud s-a întrunit în prima ședință

Grupul de Lucru Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Sud s-a întrunit în prima ședință

   
25.05.2016   1166 Accesări  

Membrii Grupului de Lucru Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Sud și-au dat întâlnire miercuri, 25 mai 2016, la Cimișlia, pentru a evalua situația în domeniul nominalizat, precum și pentru a da un impuls desfășurării procesului de planificare regională sectorială în domeniul turismului în zonă, urmând să determine, în mod concret, rolul și implicarea fiecărui actor în procesul de elaborare a Programului Regional Sectorial (PRS).

Ședința grupului de lucru, organizată de către specialiștii secției Planificare strategică și programare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, s-a desfășurat cu participarea reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai Agenției Naționale a Turismului din Republica Moldova, Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Universității de Stat "B.P. Hasdeu" din Cahul, precum și a angajaților domeniilor cutură, turism și atragerea investițiilor din cadrul Consiliilor Raionale Căușeni, Cimișlia, Leova, Cahul, Cantemir etc.  

Dând start lucrărilor ședinței, Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a salutat prezența reprezentanților tuturor raioanelor în centrul de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud, ultimul devenind, astfel, "un epicentru" al procesului participativ de colaborare și elaborare a unor documente-cadru importante pentru evoluția la nivel local și național a procesului de dezvoltare regională.  În acest epicentru, potrivit Mariei Culeșov, urmează să se coacă și să prindă contur cele mai bune și mai viabile idei în ceea ce ține de sporirea atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Sud.

Totodată, directorul ADR Sud a specificat că menirea așa-numitului Program Regional Sectorial, care urmează a fi definitivat, este de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile, bazate pe cooperare intercomunală, și de a crea condiții optime pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în sectorul respectiv.


În numele autorităților centrale, Dorin Andros, șeful Direcției politică si cooperare regională din cadrul MDRC, le-a dorit succes participanților la cel dintâi atelier de planificare strategică în domeniul sporirii atractivității turismului în Regiunea de Dezvoltare Sud, reiterând asupra faptului că scopul elaborării Programelor Regionale Sectoriale constă în stabilirea direcțiilor de dezvoltare ale sectoarelor menționate prin planificarea și programarea detaliată a intervențiilor pentru un orizont de timp previzibil, racordate la țintele naționale de dezvoltare, la politicile Uniunii Europene, și care vor contribui semnificativ la dezvoltarea Regiunii Sud și, implicit, la dezvoltarea țări în general.

În cele ce urmează, participanții au discutat despre rolul analizelor sectoriale în identificarea obiectivelor strategice, dar și despre  principiile, abordările și cerințele de elaborare a programelor sectoriale. S-a menționat importanța implicării grupurilor de actori din interiorul și exteriorul comunităților pentru elaborarea unor documente de programare calitative.  

Specialiștii ADR Sud au prezentat membrilor GLRS etapele ce urmează a fi parcurse pentru elaborarea programului regional sectorial pentru domeniul de intervenție "turism". Totodată, membrii grupului de lucru au avut posibilitatea să discute despre avantajele și dezavantajele diferitelor surse de informare în procesul de colectare a datelor statistice pentru elaborarea analizelor sectoriale, dar și despre contextul proceselor de planificare a dezvoltării regionale și nevoile factorilor de decizie la nivel local și regional.

S-a menționat importanța implicării grupurilor de actori din interiorul și exteriorul comunităților pentru elaborarea unor documente de programare calitative.


Detaliind asupra faptului ce este, de fapt, un Program Regional Sectorial și cu ce scop se elaborează el, Tatiana Aramă, șefa secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Sud, a precizat că PRS-ul este un instrument,  care consolidează capacitățile de planificare și programare în regiunile de dezvoltare  într-un sector concret, în cazul dat cel al turismului, și care va fi folosit pentru a sprijini în continuare dezvoltarea unor proiecte de investiții în acest sector.

Doamna Tatiana Aramă a relatat participanților la întrunire care sunt caracteristicile unui Program Regional Sectorial, specificând că documentul respectiv include cerințe (pe termen mediu) de dezvoltare a sectorului, în conformitate cu politicile existente, definește necesitatea de investiții financiare în sector la nivel regional(abordare de ansamblu), contribuie la luarea deciziilor cu privire la necesitatea de resurse financiare pentru dezvoltarea altor proiecte, precum și la stabilirea unui dialog cu partenerii de dezvoltare, prezentând o viziune clară asupra necesităților și perspectivelor de dezvoltare în domeniul de referință.


 

Totodată, responsabila din cadrul DR Sud le-a explicat cu lux de amănunte participanților de ce este importantă Planificarea Regională Sectorială. Și anume:

  •   pentru a avea o analiză calitativă a situației în sectorul respectiv (turism) la nivel raional și regional; 

  • pentru a identifica necesitățile de dezvoltare a sectorului și a stabili direcțiile de dezvoltare a acestuia; pentru a stabili obiective clare de dezvoltare a sectorului pe termen mediu (2020+);

  • pentru a genera idei de proiecte din sectorul respectiv cu impact regional; 
  •  pentru a determina volumul de investiții necesare pentru dezvoltarea sectorului respectiv la nivel regional. 

În aceeași ordine de idei, Ana Donia, specialist în secția Planificare strategică și programare ADR Sud, a făcut o succintă prezentare a Planului de acțiuni în vederea elaborării Programului Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Sud. Conform acestuia, după colectarea și examinarea informației relevante privind situația în domeniul turismului, în RDS,  iar ulterior elaborarea profilului socio-economic al zonei în aspect sectorial, urmează a fi  identificată o viziune comună și obiectivele de dezvoltare a sectorului. După care, aproximativ în luna octombrie 2016, să fie avizată și expertizată versiunea preliminară a PRS de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, astfel încât, după ce va trece prin procedura consultărilor publice, în februarie 2017, să aibă loc aprobarea PRS în domeniul sporirii atractivității turistice, în Regiunea de Dezvoltare Sud, de către Consiliul Regional de Dezvoltare Sud.

Iar pentru a da o mai mare relevanță și importanță problemei, în completarea specialiștilor ADR Sud au venit, cu descrierea și evaluarea potențialului turistic al Regiunii de Dezvoltare Sud - Ludmila Noni, lector la Universitatea de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu", și Victor Ciobanu, reprezentantul  Agenției Naționale a Turismului din Republica Moldova - cu prezentarea cadrului normativ și strategic în domeniul turismului din RM.

Precizăm că, ulterior, membrii Grupului de Lucru Regional Sectorial se vor implica activ în procesul de elaborare a PRS-ului pentru domeniul turismului prin participarea la atelierele de lucru ce vor fi organizate, prin furnizarea de date și informații relevante specialiștilor ADR Sud,cât și prin consultarea variantei inițiale ale documentului cu tangență la acest program.