Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cehia va susține Republica Moldova în elaborarea Planului de dezvoltare a teritoriului național

Cehia va susține Republica Moldova în elaborarea Planului de dezvoltare a teritoriului național

   
24.05.2016   1127 Accesări  

  1. Autoritățile centrale din țara noastră vor fi susținute, în elaborarea Planului de dezvoltare a teritoriului național, de către un grup de experți cehi. Acțiunile vor fi realizate în cadrul Proiectului "Planificarea teritorială ca instrument de dezvoltare. Sprijin pentru elaborarea Conceptului Planului de dezvoltare a teritoriului național", implementat în R. Moldova cu suportul Agenției de Dezvoltare Cehe.

În cadrul întrevederii cu delegația cehă, Serghei Munteanu, șef al Direcției arhitectură, proiectări, urbanism și amenajarea teritoriului la Ministerul Dezvoltării Regionale, a specificat următoarele: "Scopul proiectului este de a oferi asistență țării noastre în implementarea principiilor europene cu referire la amenajarea teritoriului. În cadrul proiectului urmează a fi elaborat Conceptul Planului de dezvoltare a teritoriului național. De asemenea, vor fi elaborate planul urbanistic general, pilot demonstrativ, pentru un raion și o municipalitate, precum și vom beneficia de o asistență în vederea  consolidării capacităților administrative ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în abordarea procesului de planificare spațială într-o manieră integrată".

Potrivit lui Serghei Munteanu, întrevederea a fost desfășurată sub forma unei sesiuni informative și a avut drept scop prezentarea necesităților Republicii Moldova în acest domeniu, stabilirea obiectivelor și acțiunilor pentru implementarea reușită a proiectului. 

Din partea MDRC, la întrevedere au participat specialiști în domeniul arhitecturii, proiectării, urbanismului și amenajării teritoriului, relațiilor internaționale și atragerii investițiilor, iar din delegația cehă au făcut parte experți internaționali în proiecte urbane, designeri etc.

Sesiunile de instruire, desfășurate cu participarea experților cehi, vor avea loc în incinta ministerului și vor întruni reprezentanți ai partenerilor de proiect:  Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Culturii,  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Academiei de Științe a Moldovei, Universității de Stat din Moldova, Universității Tehnice a Moldovei, Primăriei municipiului Chișinău,  Î.S."URBANPROIECT", Î.S."CHIȘINÄ‚UROIECT", Î.S."RURALPROIECT", Î.S."CADASTRU".

Menționăm că, în aceeași perioadă, la Chișinău se va mai afla un alt grup de experți cehi, angajați în cadrul proiectului "Sprijin privind elaborarea Raportului Național pentru conferința ONU Habitat III".