Prima   -  Presa   -  Noutăți - La finele etapei întîi, la sediul ADR Sud au fost depuse 100 de note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională

La finele etapei întîi, la sediul ADR Sud au fost depuse 100 de note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională

   
03.05.2016   1612 Accesări  

Astăzi, 3 mai 2016, la expirarea a 50 de zile de la lansarea oficială a celui de-al treilea Concurs Național al Propunerilor de Proiecte 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor anunță despre încheierea celei dintâi etape a concursului nominalizat.

Astfel, în perioada 15 martie-3 mai curent, la ADR Sud au fost depuse și înregistrate 100 note conceptuale elaborate de APL I și II în conformitate cu Obiectivele specifice stabilite în Strategia de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 și Programele regionale sectoriale.

La finele etapei de depunere a notelor conceptuale, potrivit bilanțului generalizator efectuat de specialiștii secției Management proiecte din cadrul ADR Sud, a devenit clar că proiectele depuse în Regiunea de Dezvoltare Sud au acoperit următoarele domenii: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.

 De notat că repartizarea și ponderea proiectelor pe domenii de intervenție în zona   de sud a țării este următoarea:

Infrastructura drumurilor regionale și locale   - 29 de Note conceptuale

Aprovizionarea cu apă și sanitație -25 de Note conceptuale

Managementul deșeurilor solide - 7 Note conceptuale

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri - 16 Note conceptuale  

Sporirea atractivității turistice - 13 Note conceptuale

Eficiența energetică a clădirilor publice - 10 Note conceptuale.

Conform prevederilor regulamentului concursului, urmează ca mâine, 4 mai 2016, o comisie specială, în componența căreia intră reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai ADR Sud, președintele și vicepreședintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, să se  întrunească în ședință și să evalueze notele conceptuale depuse.

Ulterior, Conceptele de Propuneri de Proiecte selectate vor fi prezentate membrilor Consiliului Regional de Dezvoltare Sud pentru examinarea și aprobarea acestora în conformitate cu cerințele din punct de vedere administrativ și al respectării criteriilor de eligibilitate.

După examinarea, selectarea și aprobarea de către CRD Sud a notelor conceptuale viabile, va fi dat startul celei de-a două etape a concursului, în cadrul căreia aplicanții eligibili vor elabora și depune cereri complete de finanțare.

Amintim că odată cu inițierea Concursului propunerilor de proiecte 2017-2020, cu suportul ADR Sud au fost organizate mai multe sesiuni de informare pentru potențialii aplicanți din cele 8 raioane ale Regiunii Sud (Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cantemir, Cahul și Taraclia). În această perioadă reprezentanții APL au fost ghidați de către specialiștii ADR Sud în vederea dezvoltării unor idei de proiecte viabile și completării conforme a notelor conceptuale pentru dezvoltarea proiectelor cu impact regional.