Prima   -  Presa   -  Noutăți - Autoritățile satului Abaclia din raionul Basarabeasca, interesate să cîștige proiecte cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională

Autoritățile satului Abaclia din raionul Basarabeasca, interesate să cîștige proiecte cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională

   
22.04.2016   649 Accesări  

Au mai rămas doar două săptămâni până la încheierea etapei de depunere de către APL a notelor conceptuale de propuneri de proiecte, anunțate în cadrul concursului propunerilor de proiecte 2016-2020, finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Probabil de aceea, la sediul Agenției au început să vină aproape zilnic aplicanți din rândul administrațiilor publice locale de nivelul I, bine intenționate să câștige proiecte și să obțină surse de finanțare.

Așa, bunăoară, Vitalie Topală, viceprimarul satului Abaclia din raionul Basarabeasca, s-a prezentat deunăzi la sediul ADR Sud cu două note conceptuale elaborate în scopul aplicării de către autoritățile publice locale a două propuneri de proiecte.

Interesate să câștige concursul și să atragă investiții în localitatea lor, autoritățile de la Abaclia au găsit de cuviință să se adreseze în prealabil la specialiștii secției management proiecte din cadrul ADR Sud, pentru a fi consultate și a aduce în concordanță cu cerințele Instrucțiunii pentru utilizatori și alte acte de referință notele conceptuale pe proiectele pe care speră să primească finanțare.

De la viceprimarul de Abaclia am aflat că localitatea sa a decis să participe în actualul concurs al proiectelor de dezvoltare regională cu două proiecte, și anume: unul care ține de domeniul aprovizionării cu apă și sanitație și vizează nemijlocit reconstrucția, în localitate, a sistemului de apeduct și construcția sistemului de canalizare, și altul, prin intermediul căruia autoritățile locale intenționează să realizeze construcția drumului Secrieru din satul Abaclia și conectarea acestuia cu strada Chișinău din orașul Basarabeasca.

Vitalie Topală a specificat că valoarea financiară estimativă a primului proiect, care prevede îmbunătățirea infrastructurii de apeduct și canalizare, se cifrează la 63 mln. lei, autoritățile locale având deja elaborată toată documentația tehnică necesară. Cea de-al doilea proiect, costurile căruia se ridică la aproximativ 30 mln.de lei, este unul cu care primăria Abaclia a participat anterior, în cadrul apelului propunerilor de proiecte din 2013, dar nu a întrunit numărul necesar de puncte pentru a primi calificativul "eligibil" astfel încât, ulterior, proiectul să poată fi examinat, la etapa următoare, de către Consiliul Național de Dezvoltare Regională care își spune ultimul cuvânt în luarea deciziei de aprobare a finanțării.

Autoritățile satului Abaclia au re-perfectat și îmbunătățit proiectul ce prevede "Construcția drumului Secrieru din localitate și conectarea acestuia cu strada Chișinău din orașul Basarabeasca" și speră ca, de astă dată, acesta să întrunească toate condițiile necesare de a fi selectat pentru finanțare.

Amintim că termenul-limită de depunere a notelor conceptuale de proiect la Agenția de Dezvoltare Regională Sud este de 3 mai 2016.