Prima   -  Presa   -  Noutăți - În premieră pentru Republica Moldova, a fost aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor

În premieră pentru Republica Moldova, a fost aprobat Codul Urbanismului și Construcțiilor

   
21.04.2016   1146 Accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a elaborat un Cod al Urbanismului și Construcțiilor, ce a fost aprobat ieri, de cabinetul de miniștri. Până în prezent, în Republica Moldova nu a existat un astfel de cod, domeniul construcțiilor fiind reglementat de mai multe acte legislative.

"Ca urmare a dinamicii evoluției activității în domeniul construcțiilor în țara noastră, în ultima perioadă au fost constatate disfuncționalități majore în ceea ce privește interpretarea și aplicarea reglementărilor legale de diferite nivele în  domeniul construcțiilor. Legislația existentă este în unele privințe necorelată cu domeniile conexe, iar de cele mai multe ori interpretarea normelor aplicabile fiind discutabilă, atât în relația cu actele normative subsecvente sau conexe cât și în ceea ce privește armonizarea cu dispozițiile Uniunii Europene în domeniu. Nu există o abordare sistematică în dezvoltarea teritoriilor. Lipsesc planurile de amenajare a teritoriului (național, zonal și local), și drept urmare dezvoltarea teritoriilor este haotică și nu ține cont de armonizarea politicilor economice, sociale, ecologice și culturale, stabilite la nivel național și local. O mare parte dintre localități se dezvoltă fără a avea un plan urbanistic general. Lipsa planurilor urbanistice generale, precum și a reglementărilor privind exploatarea construcțiilor și intervențiile în timp la acestea, generează creșterea numărului de construcții neautorizate", a menționat Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. De asemenea, oficialul a precizat că documentul prevede simplificarea procedurii de dare în folosință a construcțiilor și exclude corupția în acest proces.

În acest context, documentul stabilește cadrul legal unitar pentru urbanism, planificarea teritorială, autorizarea și executarea lucrărilor de proiectare și de construcții, asigurarea calității construcțiilor, a materialelor și a produselor pentru construcții, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor.

"Elementul de noutate al prevederilor în acest domeniu se referă la introducerea pentru prima oară a noțiunii "schema de planificare a teritoriului",  ceea ce corespunde normelor utilizate în țările UE.  De asemenea, este introdusă o noutate în domeniul urbanismului - Cartea comunală (art.72) - ca o parte de documentația de urbanism în volum redus, care se elaborează pentru localitățile cu un număr de locuitori până la 5 000. Este necesar de menționat la acest capitol că, în prezent, legislația actuală prevede aceleași cerințe de elaborare, avizare și coordonare pentru o localitate, cum ar fi municipiul Chișinău - de câteva sute de mii de locuitori și, la fel, pentru o localitate - 5000 de locuitori", a subliniat viceministrul Zolotcov.

Totodată, Codul sistematizează și corelează dispozițiile din domeniu într-o structură unitară, elimină disfuncționalitățile apărute până în prezent, precum și clarifică aspectele privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul construcțiilor cu principiile și reglementările Uniunii Europene.

Nota_la_proiectul_Codului.pdf

proiectul_CUC_21.04.2016.pdf