Prima   -  Presa   -  Noutăți - Autoritățile raionului Ștefan Vodă în dialog cu factorii de decizie regionali

Autoritățile raionului Ștefan Vodă în dialog cu factorii de decizie regionali

   
20.04.2016   1076 Accesări  

Urmându-și itinerarul în Regiunea de Sud a țării, Anatol Usatîi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, s-a întâlnit și a purtat, de astă dată, un dialog fierbinte cu autoritățile publice locale ale raionului  Ștefan Vodă. La întrunire au participat majoritatea primarilor din teritoriu, aceștia adresând numeroase întrebări atât ministrului, cât și directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, dar și specialiștilor principalei instituții abilitate să ofere suport administrațiilor publice locale din zonă în domeniul dezvoltării regionale.

Unica și principala chestiune care a dictat necesitatea întrunirii actorilor de dezvoltare locală și regională  în orașul Ștefan Vodă a fost noul concurs al propunerilor de proiecte, lansat la 15 martie curent de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și oportunitățile de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, apărute la îndemâna APL I și II care vor demonstra abilități de elaborare a unor proiecte viabile, corelate cu obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională 2016-2020.

La întâlnirea cu viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentanții autorităților publice locale din raionul Ștefan Vodă au abordat un șir de subiecte ce au ținut de specificul concursului de finanțare a proiectelor din FNDR, lansat în martie 2016. În acest context, mai mulți primari, precum și conducerea raionului s-au expus că pentru ei are o importanță foarte mare, mai întâi de toate, implementarea proiectului care ține de reabilitarea infrastructurii rutiere din  componența coridorului de drum nr.23 R30 ErmocliaVolintiri-frontieră cu Ucraina.

După îndelungate dezbateri, în cadrul cărora APL au adus numeroase argumente în favoarea opțiunii comune exprimate și în 2010, în cadrul apelului propunerilor de proiecte, și la ziua de azi, solicitând, în această ordine de idei, acordarea surselor financiare pentru reabilitarea drumului R30 ErmocliaVolintiri-frontieră cu Ucraina, participanții la întrunire au ajuns inclusiv la ideea că, pentru proiectele de importanță regională, ar fi necesar și oportun ca să le fie asigurat suport în vederea proiectării lucrărilor planificate.

De asemenea, a fost vociferată ideea că, la moment, APL-urile din raion nu dispun de capacități suficiente de a elabora proiecte de amploare, cu impact regional. În acest context, ar fi necesară crearea, la nivel național sau regional, a unei instituții capabile de a elabora astfel de proiecte, au exprimat voința lor comună primarii din raionul Ștefan Vodă.

În luarea sa de cuvânt, Anatol Usatîi a ținut să sublinieze că scopul concursului propunerilor de proiecte este de a planifica proiectarea priorităților de dezvoltare regională a țării pentru următorii ani și, de aceea, este necesar ca, din perspectiva acestei planificări de durată, menite să echilibreze procesul de dezvoltare economică și socială în regiuni, să fie reflectate inclusiv necesitățile raionului Ștefan Vodă. „Astfel vor putea fi identificate nu doar necestățile, ci și eventualele soluții pentru creșterea și dezvoltarea unităților teritorial-administrative din raionul nominalizat", a specificat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

De asemenea, Anatol Usatîi a specificat că proiectele trebuie să aducă beneficii unui număr cât mai mare de cetățeni și să corespundă abordărilor descrise în documentele de planificare regională  locală.

Oficialul a informat APL-urile că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, de comun acord cu Ministerul Transporturilor, întreprinde eforturi în vederea identificării finanțărilor externe care urmează a fi direcționate pentru executarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor incluse în Programele Regionale Sectoriale.