Prima   -  Presa   -  Noutăți - Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu autoritățile raionului Basarabeasca

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu autoritățile raionului Basarabeasca

   
15.04.2016   1307 Accesări  

Anatol Usatîi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a întreprins, în data de 15 martie curent,  o vizită de lucru în raionul Basarabeasca. În cadrul vizitei a fost desfășurată o ședință de lucru cu participarea autorităților administrației publice locale ale raionului și orașului Basarabeasca, a primarilor din localitățile Abaclia, Carabetovca, Iordanovca, Iserlia și Sadaclia, precum  și a conducătorilor unor servicii desconcentrate din teritoriu.

În cadrul întrevederii cu viceministrul, reprezentanții autorităților publice locale au abordat un șir de subiecte ce țin de specificul concursului de finanțare a proiectelor din FNDR, lansat în martie 2016. Invocând faptul că, în cadrul concursurilor anterioare, raionul Basarabeasca a beneficiat de doar două proiecte care au ținut de dezvoltarea regională, APL ale raionului Basarabeasca au declarat că, de această dată, au așteptări mult mai mari și speră ca, în actualul concurs al proiectelor, să izbutească să obțină finanțare pentru soluționarea problemelor prioritare pentru raion.

Au fost menționate proiectele de reabilitare a străzii Secrieru din satul Abaclia, de construcție a sistemului de canalizare în localitățile Sadaclia, Carabetovca, Iordanovca ș.a.  De asemenea, reprezentanții APL au menționat importanța deosebită a proiectului ce ține de reabilitarea coridorului de drum R26-Mihailovca-Sadaclia-Iordanovca, elaborat în cadrul planificării regionale sectoriale. Primarii au exprimat speranța ca acest sector să fie reabilitat în timpul cel mai apropiat.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că este important ca, la nivel de raion, să fie stabilite proiectele prioritare și, pentru elaborarea acestora, să fie concentrate, respectiv, toate resursele umane și financiare. De asemenea, Anatol Usatîi a specificat că proiectele trebuie să aducă beneficii unui număr cât mai mare de cetățeni și să corespundă abordărilor descrise în documentele de planificare regională  locală.

Oficialul a informat APL-urile că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, de comun acord cu Ministerul Transporturilor, întreprinde eforturi în vederea identificării finanțărilor externe care urmează a fi direcționate pentru executarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor incluse în Programele Regionale Sectoriale.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov a menționat că agenția este instituția care poate și este disponibilă să ofere, inclusiv autorităților raionului Basarabeasca, toată consultanța necesară pentru elaborarea notelor conceptuale și completarea cererilor de finanțare.  "Este important de a folosi eficient timpul rămas pentru aplicare și de a  constitui parteneriate eficiente în vederea soluționării problemelor existente la nivel de comunități și regiune", a subliniat Maria Culeșov.

Totodată, directorul ADR Sud a accentuat că un rol important în atragerea investițiilor îi revine administrației raionului, care ar trebui să devină un promotor activ al proiectelor regionale. Doar conjugarea eforturilor administrației raionale, a administrațiilor locale și ADR Sud poate genera proiecte de succes în regiune, a declarat Maria Culeșov.