Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud vine cu unele recomandări privind elaborarea notelor conceptuale

Agenția de Dezvoltare Regională Sud vine cu unele recomandări privind elaborarea notelor conceptuale

   
12.04.2016   1450 Accesări  

Actualmente, suntem la etapa când Administrațiile Publice Locale, declarate drept aplicanți eligibili pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, se află în proces de elaborare a conceptelor de proiecte, care urmează a fi depuse pentru selecție la ADR Sud.

Vă amintim că, începând cu data de 15 martie 2016 a fost dat startul Concursului pentru aplicarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională, care vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) în perioada anilor 2016-2020.

Precum v-am informat mai devreme, Concursul proiectelor și programelor de dezvoltare regională, lansat acum o lună în urmă, se va desfășura în două etape.

La etapa întâi aplicanții eligibili vor depune note conceptuale de propuneri de proiecte  la Agenția de Dezvoltare Regională Sud, conform formularelor anexate la Instrucțiunea pentru utilizatori http://adrsud.md/lib.php?l=ro&idc=543. Ulterior, acestea vor fi evaluate și aprobate către Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud.

Notele conceptuale de proiecte vor fi depuse în termen de 50 de zile calendaristice din data lansării oficiale a Concursului de propuneri de proiecte.

Termenul limită de depunere a notelor conceptuale de proiecte este de 3 mai 2016

Acestea fiind spuse, Agenția de Dezvoltare Regională Sud îndeamnă administrațiile publice locale să se implice activ în elaborarea unor note conceptuale de proiecte calitative, competitive și viabile, venind în suportul APL I și II cu unele recomandări.

În această ordine de idei, Eugen Lupașcu, șeful Secției management proiecte în cadrul ADR Sud, a ținut să facă anumite precizări ce țin de activitățile necesare de realizat la etapa întâi a Concursului de propuneri de proiecte 2016-2020.


Mai întâi de toate, susține specialistul ADR Sud, este necesar ca aplicantul să stabilească clar ideea proiectului și să determine dacă acesta se încadrează în cerințele specifice ale concursului propunerilor de proiecte. Pentru aceasta, APL-urile vor studia minuțios Instrucțiunea pentru utilizatori, accesând documentul-cadru pe site-ul Agenției de Dezvoltare Regională, la rubrica Aplicare pentru finanțare http://adrsud.md/index.php?l=ro

Ulterior, urmează a fi formată echipa care va lucra asupra notei conceptuale, fiind desemnată, de asemenea, o persoană responsabilă pentru elaborarea notei conceptuale și pentru relațiile cu partenerii implicați în proiect.

Următorul pas va consta în organizarea unei ședințe de lucru (cel puțin!) cu partenerii proiectului pentru stabilirea foarte clară și delegarea  responsabilităților și rolurilor părților implicate. Totodată, grupul de lucru va stabili o dată limită pentru evaluarea internă a conceptului de proiect elaborat.

În procesul de elaborare a notei conceptuale, echipa de lucru va examina grila de evaluare a notelor conceptuale, pentru a verifica dacă informația în baza căreia se face evaluarea fiecărui criteriu a fost inclusă în nota conceptuală.

De asemenea, echipa de lucru se va asigura că nota conceptuală conține toată informația cerută în formularul anexat la Instrucțiunea pentru utilizatori.

Nu mai puțin important este ca, la etapa I a concursului propunerilor de proiecte, să fie identificate surse financiare pentru elaborarea studiului de fezabilitate - pentru proiecte cu costuri mai mari de 25 milioane lei, și a proiectului tehnic, precizează Eugen Lupașcu.